У Києво-Святошинському ЦСПР знову працювали за темою шкільного булінгу – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діти та молодь,  Діяльність

У Києво-Святошинському ЦСПР знову працювали за темою шкільного булінгу

Шкільне цькування – це болюча проблема, яка на жаль, не втрачає своєї актуальності в усьому світі й в Україні зокрема. Фахівці Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення системно працюють за цією тематикою. У 2017 році психологи ЦСПР провели нараду-семінар голів батьківських комітетів навчальних закладів Києво-Святошинського району на тему «Шкільне цькування. Запобігання та подолання проблеми» та практичний семінар для заступників директорів з виховної роботи шкіл  району «Комплексний підхід до вирішення проблеми шкільного цькування».
У продовження цієї теми 22 листопада 2018 року у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся практичний семінар для шкільних лідерів та освітян Києво-Святошинського району на тему «Роль шкільних лідерів у профілактиці булінгу». Захід відбувся за проектом «Нам не байдуже-2», що фінансується Міністерством закордонних справ Республіки Польща в рамках співпраці для розвитку та реалізується за сприяння Товариства Лева.
З вступним словом виступила методист районного методичного центру Києво-Святошинського районного відділу освіти Тетяна Гончарук. Доповідь «Важливість консолідації загальних зусиль у подоланні проблеми булінгу» виголосила директор Києво-Святошинського ЦСПР Ангеліна Лахтадир. Про досвід подолання проблеми булінгу в США розказала волонтер Корпусу миру Кейтлін Лерч. Участь у практичному семінарі взяв також голова районної асоціації батьків школярів Анатолій Мироненко.
Після цього на школярів чекала прогресивна новітня форма роботи – форум-театр, який провела Наталія Вайнилович, тренерка з теми дослідження прав людини через театр (театр пригноблених, плейбек-театр). Допомагала тренерці команда від молодіжної організації YMCA-Боярка. Молоді люди розіграли типову ситуацію булінгу, потім усі присутні мали змогу висловитись щодо того, що вони побачили, а також вийти на сцену і змінити хід подій, побувавши в ролі чи то жертви булінгу, чи то агресора, чи то свідка. Потім все це докладно обговорювалось. Таким чином, через театр, через можливість «приміряти» на себе різні ролі діти усвідомлювали, наскільки непростою є тема шкільного цькування і що вони завжди можуть вплинути на ситуацію. Декілька відгуків шкільних лідерів: «У школах потрібно частіше проводити заходи для розуміння булінгу», «Булінг та кібербулінг на сьогодні є дуже поширеною проблемою серед підлітків, яку потрібно вирішувати», «Неймовірно цікавий тренінг, дуже корисний для життя», «Тренінг і ведуча – супер!».
Тимчасом із вчителями проводилася окрема робота. Інструктор з фізкультури Наталія Гусейнова ознайомила вчителів із вправою, яку вони можуть застосовувати в роботі з дітьми, з деякими способами релаксації та відновлення та із тим, як проводити самомасаж рук. Семінарський блок «Роль учителя в подоланні проблеми булінгу» провела керівник інформаційно-аналітичної служби ЦСПР Марія Кириленко. Психолог Ольга Доманіна запропонувала присутнім вправи з метафоричними картами. За допомогою цього психологічного інструментарію педагоги мали змогу уявити конкретні ситуації булінгу, замислитись про психологічний стан жертви, поділитися власним досвідом розв’язання проблем, пов’язаних із цькуванням.
За відгуками вчителів, вони зрозуміли, що «булінг – це проблема всієї школи»; «боротьба з булінгом – це робота не лише із булером та жертвою, але й з усім колективом, з батьками та вчителями»; «краще запобігти проблемі, аніж її потім вирішувати»; «завжди є розв’язання проблеми та допоміжні ресурси, про які не варто забувати». А загалом: «Хотілося б більше і більше таких семінарів», «Змістовно, цікаво, пізнавально!»
Учителі також висловили свої побажання щодо тем майбутніх семінарів: «Агресивна поведінка дітей», «Стрес та як його долати», «Рухливі вправи для дітей», «Як боротися з емоційним вигоранням», «Булінг дітей щодо вчителів», «Як згуртувати дітей».
Всі учасники практичного семінару отримали інформаційні матеріали «Роль учителя у випадках булінгу: про це варто подумати» (для вчителів) та «Шкільне цькування. Хто ти – агресор, свідок чи жертва? Поради всім» (для шкільних лідерів).

image_pdfimage_print