Практичний семінар «Комплексний підхід до вирішення проблеми шкільного цькування» – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Підтримка й турбота

Практичний семінар «Комплексний підхід до вирішення проблеми шкільного цькування»

29 листопада 2017 року в Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся практичний семінар для заступників директорів з виховної роботи шкіл Києво-Святошинського району «Комплексний підхід до вирішення проблеми шкільного цькування». Цей захід було проведено в рамках проекту «Покращення якості надання послуг з психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам (ВПО) центрами соціально-психологічної реабілітації населення у центральних областях України», що впроваджується Міністерством закордонних справ Республіки Польщі, Товариством Лева (Україна) та Фондом Terra Humana (Польща). Від проекту на заході були присутні координатор проекту Наталія Нечипорук та Лідія Літвинчук, представник посольства Польщі.
Тема цькування не випадково була піднята в контексті допомоги ВПО, адже за останні роки, за даними UNICEF, майже 1,6 мільйона людей, у тому числі 220 тисяч дітей були вимушені залишити свої домівки. Будь-який новачок у класі ризикує стати жертвою цькування. Небезпека різко зростає, якщо дитина психологічно травмована. Тому профілактика шкільного булінгу в сучасних українських реаліях вкрай актуальна.
Із вступним словом «Булінг як соціально-педагогічна та психологічна проблема» виступила директор Центру Ангеліна Лахтадир, яка зупинилася на актуальності і складності цієї теми не лише для України, але й для багатьох країн світу, а також ознайомила із скарбничкою інформаційних джерел за вказаною проблемою.
З досвідом вирішення проблеми шкільного цькування ознайомила освітян Кейтлін Сторм, волонтер Корпусу Миру (США). З’ясувалося, що не все так райдужно і в розвинених країнах. Приміром, в Америці один з трьох школярів 9-17 років повідомляє, що він зазнав шкільного цькування. В кожному штаті є закони, що карають булерів. Однак проблема все одно залишається болючою…
Вкрай жвавою та емоційною була практична частина семінару. В ході психологічного блоку психолог ЦСПР Ганна Яценко відпрацювала з присутніми різні способи реагування на проблему. Під час ресурсного блоку «Пошук шляхів оптимізації ситуації», який провела Ольга Доманіна, заступники з виховної роботи під час групової роботи з метафоричними картами мали змогу актуалізувати свій досвід з тим, щоб напрацювати алгоритм профілактики булінгу в шкільних колективах.
Підвела підсумки практичного семінару Тетяна Василівна Гончарук, методист районного методичного центру відділу освіти.
Дуже інформативними для співробітників ЦСПР стали листки зворотного зв’язку. Освітяни високо оцінили семінар в цілому та зазначили, що найбільше їм сподобалася групова робота з метафоричними картами. Цей прогресивний психологічний інструментарій стимулює уяву, робить обговорення жвавим і нестандартним.
Були також зазначені високий організаційний рівень заходу, професіоналізм колективу, творча атмосфера, психологічний комфорт, створення умов для обміну досвідом, цікавий та оригінальний підхід до вирішення проблеми булінгу в школі.
І практично в кожному відгуку прозвучало побажання до подальшої регулярної співпраці з Києво-Святошинським центром соціально-психологічної реабілітації.

image_pdfimage_print