3. Індивідуальні форми роботи з жінками учасників АТО – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Підтримка й турбота,  ЦСПР-інформ

3. Індивідуальні форми роботи з жінками учасників АТО

IMG_20150907_103310[1]3.1. Психологічне консультування  

На жаль, учасники бойових дій не завжди готові до отримання психологічної допомоги. Але на щастя, надавати психологічну допомогу можна і опосередковано, –  приміром, працюючи з дружинами бійців та іншими членами сім’ї.  Роботу з жінками варто розпочинати вже в той час, коли чоловіка мобілізували. Найкращий варіант, щоб коли учасник АТО повернеться додому, його жінка вже знала, як долати тривогу та стрес, усвідомлювала,  які проблеми на неї можуть чекати,  була готова стати місточком між учасником АТО та спеціалістами, які готові йому допомогти.

Жінки учасників бойових дій по поверненню своїх чоловіків опиняються в складній ситуації: ламаються напрацьовані роками стереотипи подружніх та сімейних стосунків, фактично з нуля вирішуються питання лідерства в сім’ї. Іноді доводиться практично заново вибудовувати сімейні відносини меж усім членами родини. За час розлуки учасник АТО та його жінка набули різного, нерідко травматичного досвіду. Їм обом важливо усвідомити цей факт і прийняти  рідну людину з цим досвідом, яким би важким і неоднозначним він не був.

Жінок учасників АТО характеризує підвищена тривожність і високий рівень внутрішньої напруги – аж до неможливості розпочинати з нею психологічну роботу. Тому на перше місце виступає необхідність спочатку досягнути зняття напруги фізичними методами. Найкраще таким чином побудувати роботу, щоб жінка спочатку відвідала кабінет фізичної реабілітації, а вже потім перейшла до кабінету психолога. Якщо це з певних причин неможливо, психолог може сам напрацювати низку простих методичних прийомів, щоб спочатку стабілізувати психо-фізичний стан жінки, а лише потім перейти до психологічної консультації. Можемо порадити, приміром, методику «Ключ» Хасая Алієва (дивись у додатках), різні методики релаксації, дихальні вправи, інші тілесні практики.

Під час особистісних консультацій  з жінками учасників АТО продуктивним є наступний алгоритм роботи: тіло – відчуття – почуття – потреби – установки – пріоритети. Робота психолога полягає у допомозі жінці розробити цей алгоритм, відпрацювати навички подолання проблем. Психолог допомагає зрозуміти суть проблеми, усвідомити, як жінка може на неї вплинути, допомагає проаналізувати помилки, відшукати шляхи прийняття або ситуації, або себе в цій ситуації.

Не менш важливо надавати психологічну допомогу жінкам і тоді, коли чоловік уже демобілізувався та вже користується послугами психолога.  Саме жінка може висвітлити всі нюанси подружніх стосунків та складнощі, що виникають у родинному колі. Тільки розуміючи процеси що відбуваються в сім’ї та з кожним її членом, визначивши потреби та віднайшовши сімейні ресурси, можна надати якісну соціально-психологічну допомогу учасникам антитерористичної операції. Індивідуальні та сімейні консультації з жінками учасників АТО спрямовані на створення ресурсного сімейного оточення для демобілізованих бійців. Ця мета може бути досягнута через покращення розуміння жінкою себе, екологічне вираження емоцій, розширення навичок подолання проблем.

У психологічних консультаціях з жінками учасників АТО вкрай важливою є інформаційна складова, оскільки жінка, опинившись у досі невідомій їй ситуації,  часто відчуває розгубленість і тривогу, породжену тим, що вона не знає, чи  правильно себе поводити.  Життєво важливою для неї є інформація про те, що вона має робити, чекаючи на чоловіка, як готувати сім’ю до його повернення, як його зустрічати. Вона має розуміти, що з ним відбувається, до чого вона має бути готова, як  може допомогти собі та чоловіку у непростий час реадаптації до мирного життя.  Жінка має усвідомити, що саме від неї в значній мірі залежить все, що відбувається в сім’ї. Якщо вона зможе розібратися із власними внутрішніми проблемами,  то зможе допомогти і своєму чоловіку,  і родині загалом. Важливо разом із жінкою відпрацьовувати навички  відслідковувати в  собі наявність та витоки напруги, тривоги, страхів, невпевненості у собі. В ході консультацій підключається і аналіз: за допомогою психолога вивчається життєвий досвід жінки та її власні ресурси, відпрацьовуються конструктивні способи подолання негативних проявів та емоцій (духовні ресурси, творчість, соціальна активність, фізичні вправи, інтелектуальна активність тощо).

 Органічно поєднана з інформаційною складовою робота з емоціями. Важливо, щоб жінка пізнала себе, свій внутрішній світ, навчилася усвідомлювати свої емоції та керувати ними, відчувала контакт з власним тілом, своїми відчуттями. В ході роботи із спеціалістом жінка має зрозуміти важливість пошуку власних ресурсів, усвідомити, наскільки важливо вміти піклуватися  про себе, підтримувати себе, організовувати цю підтримку. Під час психологічних консультацій жінки вчаться шукати подружній та сімейний ресурс для того, щоб усім разом долати складнощі адаптаційного періоду учасника АТО.

Важливо також розуміти, що психологічні проблеми, що виникають у сім’ях учасників АТО, в переважній більшості такі самі, як і в інших родинах: конфлікти поколінь; криза, пов’язана з народженням малюка; підліток в сім’ї; особистісні проблеми (криза середнього віку, проблеми, пов’язані з працевлаштуванням тощо).  Але всі традиційні проблеми сім’я може переживати в загостреній і навіть патологічній формі, оскільки ще не «перетравлені» наслідки перебування в зоні бойових дій.  Тому паралельно з вирішенням специфічних психологічних проблем, пов’язаних із перебуванням чоловіка в зоні бойових дій, важливо продовжувати системну психологічну допомогу в частині традиційних сімейних проблем.

3.2. Індивідуальна робота

Індивідуальна робота зазвичай не планується, нерідко буває ситуативною, але від цього не втрачає своєї значимості. Саме під час такої роботи відбувається знайомство, озвучуються запити клієнта і найболючіші проблеми, формується атмосфера довіри. Подібна робота важлива також в тих випадках, коли жінка з різних причин не готова визнати, що їй необхідна психологічна допомога, вона не може подолати певні бар’єри щодо психологічних консультацій, але готова «просто порозмовляти».

Індивідуальна робота проводиться з різних напрямків, з яких можна виділити декілька основних:

Інформаційна: виявлення потреб, збір та надання інформації, телефонування, систематична робота по формуванню та доповненню баз даних; розповсюдження інформації,    формування списків на отримання гуманітарної допомоги;

  • Психологічна: емоційна підтримка, обговорення життєвої ситуації та перспективи, діагностика і корекція психологічних станів;
  • Організаційна: організація заходів, перемовини з державними та іншими закладами щодо проведення навчальних, розважальних, оздоровчих та інших заходів.
  • Гуманітарна: збір та розподіл речей, продуктів, контакти з благодійними організаціями та фондами.

Про роботу з жінками з сімей учасників АТО читайте також:

1.   Вступ

2.  Інформаційно-просвітницька робота та юридична допомога

3.   Індивідуальні форми роботиз жінками учасників АТО

4.   Групові форми роботи з жінками учасників АТО 

5.   Фізична реабілітація жінок учасників АТО

6.   Соціальна робота з жінками учасників АТО

image_pdfimage_print