1. Методичні рекомендації по роботі з жінками, що є членами родин учасників АТО. Вступ – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Підтримка й турбота,  ЦСПР-інформ

1. Методичні рекомендації по роботі з жінками, що є членами родин учасників АТО. Вступ

DSCN0151(з досвіду роботи Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення).

 Спираючись на багаторічний досвід роботи в громадах, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, фахівці Києво-Святошинського центру соціально-психологічної  реабілітації сформували комплексний та мультидисциплінарний підхід до надання соціально-психологічної допомоги учасникам АТО. Це передбачає надання допомоги не лише учаснику бойових дій, але й  членам його сім’ї та роботу з усією громадою з питань, що прямо чи опосередковано пов’язані з проведенням антитерористичної операції на теренах України. При цьому з родиною  одночасно працюють різні фахівці – психологи, соціальні педагоги, соціальні працівники, фізичні  реабілітологи, юрист, спеціалісти інформаційно-аналітичної служби, залучені волонтери.

Робота з учасниками антитерористичної операції, членами їх сімей та громадою в цілому відбувається за єдиною програмою (в нашому випадку це програма «Мирне життя. Після АТО»). Робота з жінками – а це можуть бути дружини, подруги, мами, сестри та інші родички – є одним із найважливіших елементів комплексної допомоги учасникам АТО та членам їхніх родин.  Така робота дуже різноманітна і включає в себе наступні напрямки:

  • психологічна підготовка членів сім’ї до зустрічі бійця;
  • зниження психологічної напруги;
  • оптимізація стосунків у сім’ї шляхом підвищення психологічної культури окремих її членів;
  • соціальний супровід;
  • навчання способам саморегуляції;
  • фізична реабілітація: лікувальна фізкультура, масаж, групові заняття;
  • юридична допомога в оформленні документації;
  • надання інформації з усіх вищеперерахованих питань.

Ця діяльність може бути ефективною лише у тісній співпраці з іншими закладами, що опікуються учасниками АТО та їхніми сім’ями. Вкрай важлива співпраця з такими закладами, як  центри соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, військово-облікові столи, управління праці та соціального захисту, Центри зайнятості, волонтерські організації та інші заклади, громадські організації та об’єднання, дотичні до цільової аудиторії.

З досвіду діяльності Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення пропонуємо деякі методичні рекомендації стосовно роботи з жінками учасників АТО з наступних напрямків:

1.   Методичні рекомендації по роботі з жінками, що є членами родин учасників АТО. Вступ

2.  Інформаційно-просвітницька робота та юридична допомога

3.   Індивідуальні форми роботи

4.   Групові форми роботи

5.   Фізична реабілітація жінок учасників АТО

6.   Соціальна робота з жінками учасників АТО

image_pdfimage_print