Спрощено процедуру отримання статусу учасника бойових дій для тих, хто брав участь в АТО – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  ЦСПР-інформ

Спрощено процедуру отримання статусу учасника бойових дій для тих, хто брав участь в АТО

Спрощено процедуру отримання статусу учасника бойових дій для тих, хто брав участь в атитерористичній операції. На цьому наголосив Голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев‘янко на брифінгу для засобів масової інформації перед початком урядової гарячої лінії.

Артур Дерев’янко повідомив, що матеріали про надання статусу учасника бойових дій особам, які брали участь у проведенні антитерористичної операції, розглядала міжвідомча комісія. Відбулося 28 засідань, розглянуто 22 657 справ, по 22 397 з них прийнято рішення про надання статусу учасника бойових дій. Матеріали щодо 222 осіб направлено на доопрацювання, 27 особам відмовлено в надані такого статусу.

Наразі Уряд спростив порядок отримання статусу особами, які беруть участь в АТО. Постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 р. № 104 «Про внесення змін до Порядку надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення», змінено повноваження міжвідомчої комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореної Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, та відповідних відомчих комісій силових структур. Відтепер встановлювати статус учасника бойових дій військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу та працівникам Міноборони, МВС, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення, будуть відомчі комісії, що створені в кожному з цих міністерств та інших державних органів.

«Ця постанова дає можливість присвоювати статус учасника бойових дій безпосередньо у відомчих комісіях, що спростить надання статусу та проходження документів більше ніж наполовину», – зазначив Артур Дерев‘янко.

Голова Держслужби пояснив, що міжвідомча комісія на теперішній час розглядає і буде «розглядати спірні питання, які виникають або повинні бути вирішені в міжвідомчому просторі». Це можуть бути такі справи, коли військовослужбовці перейшли зі служби в Нацгвардії до Міноборони, або були добровольцями, а потім підписали контракт тощо. Також міжвідомча комісія буде розглядати питання щодо цивільних осіб.

«Хочу сказати, що затримки роботи міжвідомчої комісії практично не було ніколи, всі справи, які до нас надходили, а це від тисячі до двох тисяч справ, міжвідомча комісія розглядала на протязі тижня і всі рішення відправлялися до силових відомств, – зазначив Артур Дерев‘янко. – Всі справи, які до нас зайшли до моменту введення в дію цієї постанови, розглянуті, всі документи і всі рішення направлені у силові частини. На теперішній час у нас у міжвідомчій комісії документів немає».

Повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю СКМУ

За матеріалами Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО

image_pdfimage_print