Києво-Святошинський ЦСПР працюватиме за новими програмами – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Методична робота,  ЦСПР-інформ

Києво-Святошинський ЦСПР працюватиме за новими програмами

13 квітня 2021 року на методичній раді було затверджено нові програми, за якими найближчим часом працюватимуть спеціалісти Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення. З 2015 по 2020 рік у Центрі діяли програми «Мирне життя. Після АТО» та «Здорова громада». Звичайно, поділ на роботу з ветеранами й з громадою був досить умовний, оскільки завжди в центрі уваги спеціалістів ЦСПР були саме ветерани та члени їхніх родин. І які б заходи не проходили на базі Центру, ветерани завжди були разом із представниками інших категорій населення. Але з часом з’явилася необхідність більш чітко означити взаємопов’язаність ветерана і громади в нових програмах ЦСПР, підкреслити важливість формування позитивного образу ветерана. І водночас – приділити достатню увагу тим ветеранам та членам їхніх родин, які потребують особливої уваги й підтримки. До загальної уваги – короткі анотації трьох програм, які відбивають основні напрямки роботи Центру.

(1) «Ветеран у громаді»: Формування позитивного образу ветерана в громаді. Ресоціалізація ветеранів, залучення їх до національно-патріотичного виховання молодого покоління, соціальної активності та проєктної діяльності. Програма передбачає комплекс заходів, спрямованих на залучення ветеранів до національно-патріотичного виховання молодого покоління, до соціальної активності та проєктної діяльності. Також за цією програмою передбачається робота з чиновниками з формування культури спілкування з ветеранами. Участь спеціалістів ЦСПР у заходах і проєктах, спрямованих на розвиток громади, зняття загальної напруги. Програма «Ветеран у громаді» розроблена відповідно до «Концепції формування та підтримки позитивного образу ветерана війни в суспільстві» та «Концепції залучення ветеранів до національно-патріотичного виховання», розроблених Міністерством у справах ветеранів України, та відповідно до напрямків роботи й завдань, визначених Положенням про діяльність Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення.

(2) «Підтримка й турбота»: Реадаптація ветеранів до мирного життя. Надання комплексу послуг, що стабілізують психофізичний стан ветеранів та членів їхніх родин: психологічна допомога; соціальне супроводження; юридичні консультації; інформування; фізична реабілітація. Допомога ветеранам у розв’язанні проблем. Діяльність спеціалістів ЦСПР у мультидисциплінарній команді. Координація зусиль різних структур, що опікуються ветеранами. Заходи й послуги для волонтерів та представників громади, що потрапили до складних життєвих обставин. Оперативне реагування на резонансні та надзвичайні події в громаді. Кризова допомога особам, що потрапили до складних життєвих обставин. Діяльність на базі ЦСПР груп самодопомоги Анонімні Алкоголіки та Анонімні Наркомани.

(3) «Сімейне коло»: Робота з сім’ями ветеранів; стабілізація та укріплення сімейних стосунків; клубна робота; сімейні заходи; здорове змістовне дозвілля: екскурсії, вечори, походи; релакс-суботи тощо. Психореабілітаційні заходи для окремих членів сімей ветеранів (дружин, дітей, матерів).
Усі програми тісно пов’язані між собою і охоплюють практично весь спектр діяльності спеціалістів Центру. І знов-таки поділ на програми досить умовний. Один і той самий ветеран може бути об’єктом уваги спеціалістів Центру одночасно за трьома програмами. Ветеран може, приміром, отримувати підтримку психолога, допомогу в оформленні документів та працевлаштуванні, гуманітарну допомогу (програма «Підтримка й турбота»); бути тренером занять для побратимів, проводити для дітей майстер-класи, написати та реалізувати проєкт, виступати в школі на заняттях з патріотичного виховання, бути залученим до екотолок (програма «Ветеран у громаді»); разом з членами своєї родини відвідувати сімейні консультації, релакс-суботи, сімейні вечори, бути членом сімейного клубу «Крилаті», його діти можуть відвідувати молодіжний клуб «Позитив», а дружина – бути завсідницею заходів для жінок ветеранів (програма «Сімейне коло»).

Затвердження нових програм не означає зміни напрямків роботи ЦСПР. Мова йде про ще більшу системність і впорядкованість діяльності спеціалістів Центру, підвищення ефективності надання послуг ветеранам, членам їхніх родин та особам, що потрапили до складних життєвих обставин.

image_pdfimage_print