Практичний семінар для освітян Тарасівської ЗОШ – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Інша діяльність,  Діти та молодь,  Діяльність,  Підтримка й турбота

Практичний семінар для освітян Тарасівської ЗОШ

26 березня 2019 року в Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення (ЦСПР) відбувся практичний семінар для освітян Тарасівської загальноосвітньої школи «Профілактика булінгу».
Учительський колектив, що прибув до Центру у повному складі, привітала директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир, яка нагадала про актуальність проблеми булінгу у світлі змін до законодавства України. Доповідь на тему «Виклики сьогодення» зробила заступник директора, психолог Ганна Яценко. Керівник інформаційно-аналітичної служби Марія Кириленко презентувала інформаційний пакет матеріалів, присвячених булінгу, або шкільному цькуванню. Учительський колектив отримав підбірку психологічних порад батькам, школярам (всім дійовим особам булінгу), батькам та вчителям. В інформаційному пакеті також містяться загальні відомості про булінг, ознаки того, що діти піддаються цькуванню, алгоритм розв’язання будь-якої соціальної проблеми.
Психолог ЦСПР Оксана Коннорова провела з присутніми нейропсихологічні вправи «Палітра ресурсних станів». Під час практичного блоку «Способи подолання булінгу» освітяни в підгрупах розбирали з психологами типові ситуації шкільного цькування.
Ми говоримо про булінг, або шкільне цькування, коли дитину або підлітка систематично піддають психологічному або фізичному тиску та насиллю: кепкують, висміюють, глузують, дражнять, ігнорують, бойкотують, залякують, шантажують, ставлять у неприємну ситуацію, штовхають, чіпляють, б’ють… Це ганебне явище своїми джерелами сягає тваринного світу, де цькують, виганяють зі стада чи зграї або забивають на смерть будь-яку особину, яка чимсь відрізняється від інших.
У сучасному не менш жорстокому світі жертвою шкільного булінгу (а тепер уже й кібербулінгу) може стати будь-хто – і не лише через якісь фізичні вади, особливості зовнішності чи поведінки. Цькування може розпочатися з пліток чи наклепу, через заздрощі, ревнощі чи просто з нудьги і заради розваги.
Приємно відмітити активність освітян та їх зусилля щодо більш глибокого вивчення цієї проблеми.

image_pdfimage_print