Відбулася прес-конференція з представниками Міністерства закордонних справ Німеччини – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Інша діяльність,  Діяльність,  Соціальна активність

Відбулася прес-конференція з представниками Міністерства закордонних справ Німеччини

201702021209122 лютого 2017 року в приміщенні Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбулася прес-конференція з представниками Міністерства  закордонних справ Німеччини Андресом Отто, Флоріаном Кюхлером (Спілка Робітничих Самаритян Німеччини) та представниками Самаритянських організацій в Україні. На зустрічі були висвітлені основні здобутки за проектом «Заходи щодо надання найнеобхіднішої допомоги внутрішньо переміщеним та постраждалим внаслідок конфлікту особам в Україні».

Від Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення на прес-конференції була присутня переселенка з окупованого Донецька, психолог Надія Величко. Вона  з великою цікавістю дізналась про створення першої організації  Самаритян у далекому 1888 році, коли ніхто не дбав про робітників і  вони самі об’єдналися задля вирішення спільних проблем. За 129 років Спілка Робітничих Самаритян  стала потужною профспілковою організацією, розширила з часом сферу своїй діяльності та стала міжнародною.

У Німеччині громадські організації  мають багато можливостей і не обкладаються податками, якщо їх діяльність є соціально корисною. Тому Спілка має 170 закладів для людей похилого віку, 220 мобільних служб догляду, а 500 тисяч людей щороку отримують безкоштовні послуги (невідкладна допомога, перевезення хворих тощо). В інших країнах (Грузія, Греція, Нігерія тощо) відкриваються нові філії Спілки Самаритян. В Україні в листопаді 2016 року теж відкрилася філія. Мета української філії Самаритян – підтримка переселенців за рахунок коштів Міністерства закордонних справ Німеччини. Переселенці добре знають організації Самаритян, бо ще з 2014 року в Україні працювали проміжні проекти допомоги постраждалим внаслідок воєнних дій, інвалідам, а також організація відпочинку дітей.

У цьому проекті працюють тільки  волонтери з числа переселенців:  працюють  вантажниками,  складають у пакети товари, рахують, тощо.

За 2016 рік було  розповсюджено більш ніж 100 тисяч продовольчих наборів в 10 регіонах України для вразливих категорій переселенців:  інвалідів, багатодітних, пенсіонерів тощо. 10 відсотків допомоги передається місцевим мешканцям – теж з числа інвалідів та інших вразливих верств населення.

На прес-конференції представники Спілки Самаритян України з різних   регіонів розповіли про виконані проекти,  про нові суспільні потреби  та  нові виклики, що потребують уваги. Зокрема, буде вивчатися законодавча можливість  створення соціальних підприємств на кшталт тих, що працюють в інших країнах.

Довідка:

Cпілка Самаритян – могутня членська організація, що охоплює більшість європейських держав. Самаритянські організації діють в Німеччині, Австрії, Польщі, Словенії, Боснії, Румунії, Сербії, Литві, Латвії, Грузії.

 У квітні 1993 року подібна недержавна організація з’явилася і в Києві з ініціативи Спілки Робітничих Самаритян Мюнхена (місто-побратим столиці України).

image_pdfimage_print