Практичний семінар за темою шкільного цькування для педколективу Боярської ЗОШ №5 – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діти та молодь,  Діяльність,  Підтримка й турбота

Практичний семінар за темою шкільного цькування для педколективу Боярської ЗОШ №5

11 січня 2019 року спеціалісти Києво-Святошинського ЦСПР провели практичний семінар на тему «Шкільне цькування (булінг)» для педагогічного колективу ЗОШ №5. Учителів привітала директор центру Ангеліна Лахтадир, яка підкреслила, наскільки болючою і, на жаль, актуальною в Україні є ця соціально-педагогічна та психологічна проблема. Ангеліна Миколаївна розказала про деякі практичні заходи з подолання проблеми. Керівник інформаційно-аналітичної служби Марія Кириленко підкреслила, що спеціалісти ЦСПР вже третій рік поспіль працюють з освітянами в контексті боротьби з булінгом. Зокрема, упродовж 2017-2018 рр. були проведені практичні семінари для заступників директорів ЗОШ, для батьківської громадськості, для шкільних лідерів та освітян. Розроблено рекомендації для батьків, дітей-учасників процесу та вчителів. Напрацьований досвід було викладено в 3-х публікаціях. Також Марія Іванівна зупинилася на Законі України №8584 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу”. Цей закон підвищує відповідальність за приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим співробітником, керівником або засновником навчального закладу, а також встановлює за це відповідні штрафи.

Було також проговорено основні сценарії деструктивного ставлення до булінгу. До них можна віднести, зокрема, не визнавати або применшувати проблему («У нас такого немає», «Діти самі розберуться»); перекладати провину на когось іншого (на жертву, на агресора, на батьків, на адміністрацію) і при цьому не бачити свою власну роль та свої обов’язки у профілактиці та подоланні булінгу; боротися не з проблемою, а з людьми, які залучені до конфліктної ситуації; переоцінювати свої сили і свої ресурси,  брати на себе чужу відповідальність тощо.
І навпаки, конструктивне ставлення до проблеми передбачає:
– Вивчення проблеми та джерел  її виникнення в конкретному навчальному закладі; вміння оцінити масштаби проблеми у контексті співвідношення: всесвітній рівень – національний – місцевий – навчального закладу – конкретного класу.
– Визначення свого власного місця в цій проблемі, чітке бачення своїх функцій (у чому полягає мій обов’язок) і можливостей (що я можу).
– Готовність звертатися по допомогу до фахівців.
– Консолідована позиція шкільної адміністрації та педагогічного колективу у створенні в навчальному закладі атмосфери, яка виключає негативні процеси.
Заступник директора, психолог Ганна Яценко розповіла, як важливо вміти поповнювати свої внутрішні ресурси для того, щоб мати сили долати складні ситуації, ділитися теплом з дітьми.
Психолог Оксана Коннорова провела з учителями прості фізичні вправи, які вони можуть практикувати й надалі у своїй діяльності.
Потім робота велась у підгрупах, де за допомогою різних методик спеціалісти ЦСПР більш заглиблено підійшли до психологічних аспектів булінгу та способів самовідновлення, поповнення внутрішніх ресурсів. З педагогами працювали фахівці ЦСПР Тетяна Бондаренко, Ганна Яценко, Ольга Доманіна та Марія Кириленко.

image_pdfimage_print