Польська допомога: українська мова для вимушено переміщених осіб – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Підтримка й турбота

Польська допомога: українська мова для вимушено переміщених осіб

4 листопада 2017 року в Києво-Святошинському ЦСПР відбувся семінар-тренінг «Українська мова – весело та з користю!» для внутрішньо переміщених осіб та для тих фахівців, хто працює з вказаною категорією.
Це перший захід із низки запланованих за 2-м етапом проекту «Покращення якості надання послуг з психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам (ВПО) центрами соціально-психологічної реабілітації населення у центральних областях України», що впроваджується Міністерством закордонних справ Республіки Польщі, Товариством Лева (Україна) та Фондом Terra Humana (Польща).
Семінар-тренінг було присвячено темі оптимізації процесу інтеграції в нове соціальне середовище внутрішньо переміщених осіб. Досвід роботи з ВПО спеціалістів Києво-Святошинського ЦСПР свідчить про те, що однією з больових точок напруги, на жаль, залишається мовна проблема. Більшість переселенців прекрасно розуміє українську мову, має достатній пасивний лексичний запас та практику вивчення української мови в школі чи вищому учбовому закладі. На заваді невимушеному спілкуванню нерідко стають життєві обставини, сімейні традиції, ментальні особливості, психологічні проблеми, наявність у біографіях конкретних людей психотравмуючих епізодів, пов’язаних з українською мовою.

Мета семінару-тренінгу: оптимізація процесу адаптації вимушено переміщених осіб шляхом подолання мовних бар’єрів.
Захід було побудовано так, щоб чергувалися теоретичні та практичні завдання, психологічна та навчальна робота.
Особлива увага була приділена створенню невимушеної веселої атмосфери, виявлення стимулів до опанування української мови.

Завдання семінару-тренінгу:

  • Виявити та сформулювати мовні бар’єри у ВПО, зробити перші кроки у їх подоланні.
  • Провести психологічний аналіз найпоширеніших психологічних бар’єрів.
  • Створити доброзичливу веселу атмосферу, за якої російськомовним буде легко заговорити українською.
  • Відпрацювати практичні навички вміння підтримати бесіду та активного слухання.
  • Залучити ВПО до відвідування безкоштовних курсів української мови.
  • Навчити фахівців, що працюють з ВПО, конструктивному поводженню з цією цільовою групою.

На учасників семінару чекала самопрезентація від імені іграшки; психологічна робота з виявлення та подолання мовних бар’єрів з використанням метафоричних карт; семінарський блок «Бар’єри – стимул до подолання»; цікаві та смішні практичні вправи «Питання – відповідь» та «Підтримай бесіду»; презентація безкоштовних курсів української мови; практична робота «Говоримо правильно». З відгуків: “Була дуже тепла, доброзичлива атмосфера. Ведучі – неперевершені фахівці!  Вони  знайшли підхід до кожного з учасників. Всі завдання були цікаві та корисні. Слова, якими можна виразити враження: чудово, весело, тепло, цікаво!”

Тренери:
Кириленко Марія Іванівна – фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Києво-Святошинського ЦСПР, публіцист, координатор безкоштовних курсів української мови, автор статей з психологічної та соціальної тематики, зокрема присвячених психологічним бар’єрам в опануванні української мови.
Доманіна Ольга Аркадіївна – психолог Києво-Святошинського ЦСПР, кримчанка; сертифікований тренер по роботі з метафоричними картами. Працює в ЦСПР з внутрішньо переміщеними особами.
Гнатюк Лідія Павлівна – доктор філологічних наук, професор Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка; член Української національної комісії з питань правопису.
Бас-Кононенко Оксана Василівна – кандидат філологічних наук, доцент Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

image_pdfimage_print