Семінар-тренінг для соціальних працівників «Соціальна робота з ВПО: пошук внутрішніх ресурсів» – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Підтримка й турбота

Семінар-тренінг для соціальних працівників «Соціальна робота з ВПО: пошук внутрішніх ресурсів»

10 листопада 2017 року в Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся семінар-тренінг «Соціальна робота з ВПО: пошук внутрішніх ресурсів» для соціальних працівників, що працюють з ВПО від Києво-Святошинського територіального центру соціального обслуговування. Це другий захід із низки запланованих за 2-м етапом проекту «Покращення якості надання послуг з психологічної підтримки внутрішньо переміщеним особам (ВПО) центрами соціально-психологічної реабілітації населення у центральних областях України», що впроваджується Міністерством закордонних справ Республіки Польщі, Товариством Лева (Україна) та Фондом Terra Humana (Польща).На заході були присутні координатор проекту Наталя Нечипорук, директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир та директор територіального центру соціального обслуговування Зінаїда Блик.
Мета: надання психологічної, емоційної та методичної підтримки спеціалістам, які працюють з внутрішньо переміщеними особами.
Завдання:

  • Допомогти усвідомити відмінність між різними способами вирішення конфліктних ситуацій.
  • Відчути на собі важливість психологічного феномену прощення.
  • Отримати позитивний ресурс для підвищення ефективності взаємодії «соціальний працівник – ВПО».

Програма семінару–тренінгу поділялась на дві в рівній мірі важливих частини: теоретично-практичну та ресурсну, що була спрямована на пошук внутрішніх ресурсів.Тренінговий блок «Конфлікт як можливість» складався переважно з практичних завдань, в яких в ігровій формі учасники мали змогу краще зрозуміти природу конфлікту, його психологічне підґрунтя. Соціальні працівники виконували вправи, які були спрямовані на розуміння різних способів вирішення конфліктних ситуацій, краще усвідомлення власних стратегій виходу з них.Психологічний блок «Прощення» складався з практичних завдань, завдяки яким учасники семінару мали змогу зануритись у тему провини та прощення. Виконуючи творчі завдання, соціальні працівники відчули на собі важливість такого цінного життєвого ресурсу, як прощення провин своїм рідним, близьким та іншим людям.Ресурсний блок містив у собі вправи з метафоричними картами та майстер-класи із декупажу та розслаблюючого масажу.
Відгуки учасників тренінгу були вкрай емоційними. У листках зворотного зв’язку жінки відмітили, що їм сподобалися всі форми роботи – і психологічний блок, і метафоричні карти, і тематичне відео, і заняття з декупажу, і такий корисний масаж. Всі були в захваті від теплої дружньої атмосфери та спілкування з тренерами та колективом ЦСПР. Зокрема, соціальні фахівці відмітили такі риси ведучих, як відвертість, чуйність, відкритість, щирість, доброта, професійність, творчий підхід.
Усі дякували організаторам за можливість відволіктися від буденних одноманітних справ, за доступне роз’яснення різних ситуацій та за набуття нових навичок, що знадобляться в подальшій роботі.
А ось якими словами учасниці означили свій настрій після тренінгу-семінару: радість, добро, допомога, хороші емоції, ласкавий голос, позитив, легкість на душі, увага, тепло, доброта ведучих, щастя, піднесений настрій, повага, бажання допомогти, доброзичливість, натхнення, настрій до творчості, спокій, врівноваженість, терплячість, задоволення, дитинство, безтурботність, несподіване відчуття спокою і радості, наснага до роботи…
Абсолютно всі висловили бажання ще не раз взяти участь у подібних заняттях. Адже маючи внутрішні ресурси, легше працювати з клієнтами, які потребують уваги та підтримки.

image_pdfimage_print