Діяльність Києво-Святошинського ЦСПР за програмою «Зустріти ветерана» – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Ветеран у громаді,  Діяльність,  ЦСПР-інформ

Діяльність Києво-Святошинського ЦСПР за програмою «Зустріти ветерана»

У червні-липні 2023 року фахівці Києво-Святошинського ЦСПР здійснили низку заходів за Програмою ЦСПР «Як зустріти ветерана». У місті Боярка та в селах Боярської міської територіальної громади були проведені різні види робіт: індивідуальні юридичні та соціальні консультації, психологічна підтримка, тренінги, бесіди, робочі зустрічі, інтерактивне спілкування. 

29 червня психолог Марія Тарасова провела тренінг для працівників Боярського краєзнавчого музею «Як зустріти ветерана».

5 липня мобільна бригада спеціалістів ЦСПР працювала на виїзді в селі Малютянка. Участь у виїзді взяли директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир, психолог Ганна Яценко, юрисконсульт Ольга Гоголь та фахівець із соціальної роботи Валентина Климчук. Відбулася неформальна і дуже душевна зустріч з матерями та дружинами військовослужбовців ЗСУ. Жінки зібралися за чаюванням під славнозвісним дубом на обійсті музею Миколи Пимоненка.

Фахівці Центру провели консультації з юридичних та соціальних питань, надали психологічну підтримку, передали гуманітарну допомогу. Жінки познайомилися між собою, змогли поставити питання, які їх хвилюють, та отримати відповіді. Ті жінки, чиї сини воюють з 2014 року, поділилися своїм досвідом. Дуже зворушливою була загальна підтримка мами безвісти зниклого бійця: її вислуховували, співпереживали, висловлювали слова підтримки й просто були поруч у цей складний для неї час. Директорка музею Людмила Петраускене гостинно приймала гостей, ознайомила їх з музейною експозицією, розказала цікаві історії з життя художника. Цього ж дня фахівці ЦСПР відвідали родину загиблого бійця Володимира Круглія.

6 липня директор Києво-Святошинського ЦСПР Ангеліна Лахтадир, заступник директора Ольга Драч та фахівець із соціальної роботи Валентина Климчук провели зустріч на тему «Як зустріти ветерана» з бібліотекарами Боярської міської територіальної громади, що зібралися у селі Забір’я на практичний семінар.

Бібліотекарі, як і працівники інших сфер, пов’язаних зі значною кількістю клієнтів, регулярно комунікують з ветеранами. Як зустріти ветерана? Як налагодити комунікацію? Що може образити ветерана у спілкуванні? Що чекає ветеран від громади? – всі ці питання були розглянуті на зустрічі. З працівниками культури говорили також про власне ментальне здоров’я, відпрацювали вправи на самовідновлення, зняття стресу, відновлення ресурсного стану. Бібліотекарі висловили бажання щодо продовження роботи. Учасники зустрічі отримали роздаткові інформаційні матеріали.

6 липня в Києво-Святошинському ЦСПР відбулася робоча зустріч «Як зустріти ветерана» з діючими військовими (один із них – військовий психолог). Відбувся обмін досвідом, досягнуто домовленостей про подальшу співпрацю.

11 липня 2023 року фахівці ЦСПР Ольга Доманіна та Альона Горбатенко в рамках програми «Як зустріти ветерана?» провели тренінг «Конфлікти з клієнтами під час війни» для персоналу ресторану японської та європейської кухні «Євразія» (м. Вишневе). Участь у тренінгу взяли керівники та персонал ресторану. Психологи провели практичні вправи, спрямовані на розуміння потреб клієнтів та працівників закладу харчування.

Були розглянуті типові причини конфліктів з клієнтами з одночасним відпрацюванням конструктивних способів їх розв’язання. Усі практичні завдання були адаптовані до сучасних умов з урахуванням воєнного стану, підвищеної напруги в суспільстві, можливого складного психологічного та фізичного стану військових, що повертаються з фронту. Було створено умови, щоб побачити ситуацію з точки зору як клієнта, так і персоналу, а також відпрацювати практичні навички спілкування з ветеранами.

Для того, щоб фахово проводити роботу в громаді фахівцям увесь час потрібно підвищувати свою кваліфікацію. Тому в рамках програми 11 липня 2023 р. спеціалісти ЦСПР взяли участь в онлайн зустрічі з психотерапевтом Антоном Семеновим, автором волонтерського проєкту “Як ти, брате?”, що навчає надавати психологічну допомогу під час війни. На цій зустрічі Антон Семенов презентував низку посібників, які вкрай необхідні в практичній діяльності спеціалістів Центру. Психологи та фахівці з соціальної роботи ЦСПР уже користуються цими посібниками, але почути фахові коментарі від одного з авторів було вкрай важливо. Під час зустрічі було намічено шляхи можливої співпраці.

Заходи за програмою “Зустріти ветерана” триватимуть і надалі.



image_pdfimage_print