Трансформація особистості бійця в умовах війни – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Ветеран у громаді,  Діяльність,  Психологічна просвіта

Трансформація особистості бійця в умовах війни

2 травня 2023 р. у Боярському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся семінар: «Трансформація особистості бійця в умовах війни» для спеціалістів ЦСПР. Ведуча, психолог вищої категорії, Тетяна Бондаренко розповіла, на яких рівнях у військових відбуваються психічні та фізіологічні зміни внаслідок участі в бойових діях. Тетяна Миколаївна наголосила, що розум, психіка та тіло у людини, що має військовий досвід, змінюються за будь-яких умов. Тому родичам та близьким захисника треба бути готовими до того, що рідна людина може повернутися геть іншою.
Також обговорили, які можуть виникнути проблеми з реадаптацією бійця до мирного життя та з якими інститутами він взаємодіє після демобілізації: родина, друзі, влада, робота, активісти, соціальні інститути, волонтери, силові структури тощо.
Саме тому ключовими є важливі питання: як правильно зустрічати ветерана з війни; що можна казати чи робити в спілкуванні, а чого краще уникати?

На семінарі фахівці визначили основні засади комфортного та конструктивного спілкування з військовим, що повернувся додому:
– Повага: це правило працює не лише для військових, людину та її досвід треба поважати, не знецінювати її переживання.
– Розмова: для того, щоб зрозуміти один одного, важливо все проговорювати, вміти слухати й чути, домовлятися, йти на поступки.
– Віра: ми маємо вірити у наших захисників та перемогу, це підтримує наших бійців, надає їм сил та наснаги.
– Простір: потрібно розуміти, що військовий, який довгий час перебував у стресових ситуаціях на межі життя та смерті, після повернення додому може мати потребу у власному просторі, у можливості побути на самоті. При цьому важливо, щоб найрідніші мали власні заняття і не тиснули своєю надмірною увагою.
– Дистанція: не варто максимально виявляти емпатію; інколи як військовому, що повернувся додому, так і членам родини необхідно психологічно дистанціюватися.
– Щирість: нікому не сподобається лицемірство та підлабузництво, а колишні військові це відчувають особливо гостро.
Спеціалісти Центру поділилися власним досвідом, обговорили свої спостереження щодо трансформації особистості військових внаслідок участі в бойових діях. Такі семінари планується проводити щотижня як для фахівців Центру, так і для цільових груп.
Працівники ЦСПР завжди готові надати родинам бійців психологічну підтримку та допомогу у вирішенні юридичних чи соціальних питань.
image_pdfimage_print