Зустріч в ЦСПР психологів та ВПО із журналістами «Associated Press» – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
ВПО,  Діяльність

Зустріч в ЦСПР психологів та ВПО із журналістами «Associated Press»

«Це дуже важливо, коли є з ким поділитися» – саме такими словами психологиня Ганна Яценко розпочала зустріч з внутрішньо переміщеними особами.
6 квітня 2023 року у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації зібралися  ВПО, що знайшли свій прихисток у Боярці, психологи та журналісти однієї з найстаріших та найпрестижніших міжнародних інформаційних агенцій «Associated Press».
Ця група психологічної підтримки була організована, щоб люди, які потрапили до схожих важких життєвих обставин, могли під пильним наглядом психологів спілкуватися, підтримувати один одного, ділитися досвідом, разом шукати внутрішні ресурси для відновлення. Крім того, кожен отримав додаткову індивідуальну консультацію, де з психологом пропрацював травмувальні спогади періоду повномасштабної війни на території України.
Керівниця бюро «Associated Press» в південно-східній Європі Елена Бекаторос розповіла, що пише статтю про те, як війна в Україні вплинула на ментальне здоров’я людей, що були змушені через війну полишити свої рідні краї, а деякі з них втратили назавжди свої домівки.
Кожен з присутніх представився і коротко розповів свою історію. Усі оповіді були різні, але однаково трагічні.

Учасники групи також поділилися своїм досвідом пошуку внутрішніх ресурсів, які допомагають їм виживати й зберігати ментальне здоров’я. Вишивання, школа для водіння, танці, спорт, перегляд хороших фільмів – все це та багато іншого допомагає адаптуватися до нового місця проживання, пережити втрату домівки та знайти нових друзів. Дуже зворушливими були слова подяки психологам та іншим спеціалістам Центру.
Елена Бекаторос озвучила непросте для іноземних журналістів питання: «Як би ми могли пояснити іншим країнам, що відбувається в Україні і як війна впливає на людей?» Елена була вражена історіями наших нових земляків, подякувала за їх унікальний досвід, щирість та мужність.
Заступниця директора ЦСПР Ольга Драч розповіла кореспондентам про напрямки роботи фахівців Центру, різні форми роботи та про надання психологічної допомоги різним категоріям населення.
Психологині ЦСПР Ганна Яценко та Марія Тарасова окремо розказали про внутрішні та зовнішні ресурси, які допомагають їм на особистому рівні триматися, щоб мати сили допомагати іншим. Вони також зупинилися на деяких загальних особливостях роботи психологів в умовах війни та відмітили декілька особливо яскравих тенденцій останнього часу. Зокрема, за спостереженнями психологів ЦСПР, це суттєве збільшення загальної кількості психіатричних розладів, спричинених війною. Але є також і позитивна тенденція – це різка зміна ставлення українців до психологічної допомоги: психологи стали більш затребуваними, довіра до них зросла, збільшилася обізнаність українців щодо важливості отримання вчасної психологічної допомоги.
Фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою Марія Кириленко розказала, наскільки складною є робота психологів в умовах військових дій на території України. Адже кожен психолог насамперед просто людина, яка переживає разом з іншими розлуку з дітьми чи іншими членами сім’ї, ракетні обстріли, руйнування рідного міста, дронові атаки, блекаути, болючу тривогу за тих, хто зараз на фронті, загибель знайомих чи навіть рідних на полі бою… Кожному з фахівців важливо не лише подолати всі випробування, віднайти внутрішні ресурси, зберегти стабільний стан, але й мати додаткові сили, щоб допомагати іншим, бути джерелом оптимізму й спокою… Психологам ЦСПР це вдається! «Це мужність плюс професіоналізм найвищого ґатунку», – підсумувала Марія Кириленко.

image_pdfimage_print