Роз’яснено питання видачі «Посвідчення члена сім’ї загиблого» внутрішньо переміщеним особам – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  ЦСПР-інформ

Роз’яснено питання видачі «Посвідчення члена сім’ї загиблого» внутрішньо переміщеним особам

У зв’язку із численними зверненнями внутрішньо переміщених з окупованої території України осіб щодо виникнення труднощів під час оформлення «Посвідчення члена сім’ї загиблого» з наданням статусу особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції в листі від 14.02.2015 роз’яснює алгоритм видачі зазначеного посвідчення.

Відповідно до пункту 1 статті 10 Закону України від 22.10.1993 № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до осіб, на яких поширюється чинність цього Закону, належать, зокрема:

сім’ї військовослужбовців, які загинули (пропали безвісті) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або внаслідок виконання інших обов’язків військової служби (службових обов’язків);
сім’ї осіб рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ України, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.
До членів сімей загиблих (тих, які пропали безвісти) осіб, зазначених у пункті 1 частини першої статті 10 Закону, належать, зокрема, діти, батьки, один з подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні.

Питання реєстрації внутрішньо переміщених осіб врегульовано Законом України від 20.10.2014 № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Відповідно до норм вказаного Закону, для підтвердження реєстрації зазначеним особам необхідно:

підтвердити факт внутрішнього переміщення довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Порядок оформлення і видачі довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 509 «Про облік осіб, які переміщуються з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції». Для отримання довідки внутрішньо переміщена особа має звернутися до структурного підрозділу місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення за місцем фактичного проживання із заявою про отримання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
звернутись до територіального підрозділу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції) для проставляння відмітки про реєстрацію місця проживання із зазначенням адреси фактичного місця проживання у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
Після цього уповноважена особа територіального підрозділу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції (імміграції та еміграції), вносить відомості про фактичне місце проживання внутрішньо переміщеної особи до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Державна служба у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції наголошує, що роз’яснення носить інформаційний, рекомендаційний характер і не встановлює правових норм.

image_pdfimage_print