Діяльність Києво-Святошинського ЦСПР в умовах карантину – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Інша діяльність,  Діяльність,  Порядок роботи Центру

Діяльність Києво-Святошинського ЦСПР в умовах карантину

В умовах карантину через пандемію коронавірусного захворювання KOVID-19 спеціалісти Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення перейшли на дистанційний режим роботи.
Спеціалісти проводять психологічні консультації, індивідуальні та групові роботи телефоном, вайбером, скайпом та через ZOOM. Дистанційні психологічні консультації проводять психологи ЦСПР Ольга Доманіна, Тетяна Бондаренко, Наталія Жанталай, Надія Величко, Оксана Коннорова, Ганна Яценко. Інтенсивно проводиться також інформаційно-просвітницька, методична та навчальна діяльність.
Широко використовується соціальна мережа Фейсбук. Юрист ЦСПР Ольга Гоголь проводить систематичну підбірку інформаційних матеріалів для розміщення у тематичній групі для ветеранів «4.5.0. Ми в нормі» та в групі «Друзі ЦСПР. Боярка». Це витяги із законів України, постанови та розпорядження Кабінету міністрів України, Міністерства у справах ветеранів, Київської облдержадміністрації, Києво-Святошинської райдержадміністрації, Боярської міської ради тощо з тематики, актуальної для ветеранів. Спеціалісти ЦСПР також пишуть статті, розробляють та розміщують рекомендації, що допомагають зберігати психічне здоров’я в умовах пандемії (Марія Кириленко, Олеся Шніп). Психолог ЦСПР Оксана Коннорова, крім статей, знімає та розміщує відеоролики з сеансами біосугестії, а також вправи на заземлення, контрольоване ковтання, дихальні практики. Це ефективні стабілізаційні вправи, які знижують рівень стресу, дарують заспокоєння та впевненість у власних силах.

Соціальний працівник Олеся Шніп робить підбірки матеріалів з тематики змістовного дозвілля дітей. Інструктор з фізкультури Альона Сірант проводить ZOOM-групи з дружинами ветеранів, а психологи Ольга Доманіна та Наталія Жанталай проводять такі групові роботи зі співзалежними родичами алко- та наркозалежних.
Не полишають спеціалісти також проєктну та навчальну діяльність. Під час карантину було написано та подано до Міжнародної організації з міграції (МОМ) проєкт «Ветерани в громаді: системна діяльність із залучення ветеранів та членів їхніх сімей до різних видів активностей спільно з представниками громади» (спеціалісти Марія Кириленко та Ольга Доманіна). Проєкт виявився успішним та був підтриманий МОМ на умовах часткового фінансування.
Практично всі спеціалісти ЦСПР взяли участь у 10 зумінарах, що були проведені в рамках проєкту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей», що впроваджує Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Європейського Союзу.
З метою підвищення кваліфікації психологи ЦСПР навчаються на он-лайн курсах.
Повною мірою продовжується також методична робота. Ведеться робота із базою клієнтів (спеціалісти Марія Кириленко та Оксана Скарженюк), відбувається заповнення соціальних карток (фахівець із соціальної роботи Ольга Драч), в яких відбиваються надані послуги ветеранам, проводяться ZOOM-наради з організаційних питань, а також інтервізії та супервізії психологів.
Усі спеціалісти ЦСПР проводять системну індивідуальну роботу з ветеранами з метою вивчення запиту родин ветеранів під час карантину. Це відбувається телефоном, через Фейсбук-месенджер, Вайбер та Телеграм. Оперативно вирішуються потреби ветеранських сімей: надання матеріальної допомоги з інвалідності, гуманітарна допомога для лежачої мами, продовження навчання, допомога у розв’язанні проблеми з путівкою, яка припадає на час карантину, збір документів на отримання матеріальної допомоги від Боярської міської ради, допомога у забезпеченні індивідуальними засобами безпеки, юридичне консультування тощо.
Одночасно відбувається співпраця із волонтерами з метою пошиття масок для людей похилого віку.
Інженер комп’ютерних систем Назарій Козачук проводить роботи з редизайну та апгрейду офіційного сайту ЦСПР. Зокрема, змінено рубрикацію та контент-наповнення сайту згідно із новим Положенням про діяльність Центру. Проводяться профілактичні та ремонтні роботи комп’ютерної техніки ЦСПР.

image_pdfimage_print