Типові реакції бійців після повернення додому – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  ЦСПР-інформ

Типові реакції бійців після повернення додому

Емоції та поведінкові реакції:

– погані сни, кошмари,
– труднощі з концентрацією уваги;
– часті негативні спогади про війну;
– легко лякається, реагує на голосні звуки;
– злість, роздратування, ненависть;
– постійно насторожі, проявляє надмірну пильність, нав’язливі думки про безпеку;
– відчуття безпорадності, страху,знервування;
– уникання людей або місць, пов’язаних з травмуючою подією;
– відчуття суму, самотності, непотрібності;
– відчуття збудження, схвильованість;
– надмірне вживання алкоголю, надмірне паління, вживання наркотиків;
– відчуття шоку, оніміння, неможливості відчувати позитивні емоції;
– має поганий апетит, не дбає про своє здоров’я;
– легке погіршення настрою;
– почуття провини, сорому, самоосуду;
– проблеми з виконанням звичних завдань удома або на роботі;
– почуття безнадії щодо майбутнього.
– агресивний стиль водіння авто.

Такі реакції можуть бути особливо сильними у перший місяць після повернення додому. Ці реакції є нормальною складовою процесу адаптації.

Піклуйтеся про себе, долайте стрес через здоровий спосіб життя.

 Відволікайтеся, виконуйте фізичні та дихальні вправи Забезпечте тривалий нічний сон (8-9 годин). Не вживайте алкоголь як спосіб уникнення негативних спогадів, реакцій, почуттів, до яких необхідно змінити своє ставлення.

Не робіть цього!

  • Не примушуйте вашого військового говорити. Не зупиняйте його, коли він говорить.
  • Намагайтеся не давати оцінок. Наприклад, не говоріть: «Те що тобі довелося робити, це жахливо».
  • Не намагайтеся вказувати, що йому «треба» робити, не давайте йому порад, попередньо не вислухавши його уважно.
  • Не використовуйте кліше або усталені вирази: «Війна – це пекло» або «Якщо ти вже повернувся, можеш залишити все у минулому». Не поспішайте. Для повторного «знайомства» і відновлення комфортного відчуття поряд одне з одним необхідний певний час.

Що повинно вас насторожити /на що звернути увагу.

Які ж ознаки того, що ваш військовослужбовець потребує сторонньої допомоги? Ви можете подумати про отримання психологічної допомоги, якщо у людини помітний дистрес (знервованість) у наступних життєвих сферах.

 У сімейних і соціальних взаємовідносинах – часті та інтенсивні конфлікти, недостатня комунікація, уникання відповідальності.

 Проблеми на роботі, у навчанні або іншій соціальній групі – часті прогули, конфлікти, неможливість вкластися у терміни, низька продуктивність роботи.

 Часті дуже сильні депресивні або ж агресивні настрої, особливо, якщо існує небезпека, що військовий може завдати шкоди іншим або собі.  Часті нав’язливі думки, спогади або «картинки» із зони бойових дій.

 Часта надмірна настороженість або ж надмірна готовність.

Якщо поведінка вашого військового завдає помітні неприємності, створює проблеми або ж заважає нормальній життєдіяльності, він може виграти від отримання адекватної допомоги. Визнати проблему може бути дуже важко. Військовослужбовець може думати, що справиться самотужки, що хтось інший йому не допоможе, може вірити у те, що проблеми розв’яжуться самі пособі, або ж занадто соромиться чи боїться говорити з кимось про власні проблеми.

Такі емоційні або ж психологічні проблеми не є ознакою слабкості і не свідчать про психічне захворювання. Травми, рани, включаючи психологічні, вражають хоробрих та сильних так само, як і інших людей. Однак, страх того, що «мене будуть вважати психом», може бути величезною перепоною для людей, які справді потребують допомоги. Нагадайте вашій близькій людині, що пошук вирішення проблеми є ознакою сильної і зрілої особистості. Отримання допомоги від когось іншого, іноді, є єдиним можливим вирішенням проблеми (наприклад, Ви ж не соромитеся звертатися до хірурга для видалення апендиксу і самі не робите собі цю операцію).

 ЗАКЛЮЧНІ ПОРАДИ

  Більшість військових, які повернулися додому з зони бойових дій, потерпають від загальних стресових реакцій під час і після реінтеграції у сім’ю.  Навіть якщо проблеми не припиняються, не впадайте у відчай.  Вивчення інформації про ці проблеми, так само як і про різноманітні види реакцій на бойовий стрес або ж ПТСР, є кроком до розпізнавання того стану, коли є потреба у допомозі спеціалістів.  Спеціалісти-психологи можуть надавати допомогу у розв’язанні проблем, про які йшла мова у даній брошурі. Існують певні тренінгові програми, що дозволяють перевести мислення військових з так би мовити воєнного типу на мирне.  Ознакою зрілості і відповідальності є визнання того, що у Вас/вашого військовослужбовця є проблема, і необхідно зробити певні кроки для її вирішення.

За матеріалами “Пам’ятки для сімей військовослужбовців, які повернулися із зони АТО”

image_pdfimage_print