Тренінг з культури спілкування з ветеранами для старост Боярської ТГ – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Ветеран у громаді,  Діяльність

Тренінг з культури спілкування з ветеранами для старост Боярської ТГ

13 грудня 2021 року у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся тренінг з культури спілкування з ветеранами для старост сіл Боярської територіальної громади. Участь у тренінгу взяли старости Олена Гришутіна (с.Жорнівка), Олександр Шевчук (с.Княжичі), Любов Пазюра (с.Дзвінкове та с.Перевіз), Олеся Бондаренко (с.Забір’я), Вікторія Савчин (с.Новосілки). Тренінг провела директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир. Під час тренінгу були з’ясовані найбільш болючі моменти у спілкуванні з ветеранами, особливості цієї категорії громадян, питання профілактики емоційного вигорання посадовців. Були також відпрацьовані практичні вправи з арсеналу «швидкої психологічної допомоги».
Дуже цікавою і показовою була вправа, запозичена у колег із Соціально-психологічного центру Славутича (авторська вправа психолога Юрія Акименка). Старостам було запропоновано позначити стікерами, з яких питань найчастіше звертаються до них ветерани та члени їх сімей.

А потім була друга, не менш цікава частина вправи – старостам було запропоновано ще раз «проголосувати», яка допомога, на їх погляд, найбільш потрібна ветеранам та членам їхніх родин.

Порівняємо рейтинги проблем ветеранів від ветеранів і від старост:
І. З яких питань найчастіше звертаються ветерани:
1.Земля та інші пільги.
2.Матеріальна допомога.
3.Медицина (декларації, ліки, оздоровлення); гуманітарна допомога; діти (садочки, школа, літній табір, безкоштовні гуртки, здоров’я).
4. Дозвілля (екскурсії, свята, театри, виставки)
5. Юридичні питання (оформлення документів, пошук юридичної допомоги); працевлаштування; психологічна допомога; шкідливі звички (зловживання алкоголем, наркотична залежність, ігроманія тощо); соціальна активність (з питань допомоги іншим членам громади та суспільно корисної діяльності).
І зовсім не було звернень з питань насильства в сім’ї та проблем у сімейних стосунках. Не було також запиту на перекваліфікацію та емоційну підтримку.
ІІ. Які питання, на погляд старост, насамперед потребують вирішення:
1.Працевлаштування.
2. Шкідливі звички (зловживання алкоголем, наркотична залежність, ігроманія тощо)
3. Діти (садочки, школа, літній табір, безкоштовні гуртки, здоров’я)
4. Матеріальна допомога; юридичні питання (оформлення документів, пошук юридичної допомоги); медичні питання (декларації, ліки, оздоровлення); психологічна допомога; дозвілля (екскурсії, свята, театри, виставки).
5. Гуманітарна допомога; сімейні стосунки; навчання, перекваліфікація; емоційна підтримка; соціальна активність (з питань допомоги іншим членам громади та суспільно корисної діяльності).
Таким чином, ми бачимо, що з точки зору представників влади, ветеранам варто було б звертатися по допомогу насамперед з тих питань, розв’язання яких надалі забезпечить стабільність і добробут сім’ї: працевлаштування та позбавлення шкідливих залежностей. Старости, як і ветерани, взагалі не згадали насильство в сім’ї, що навряд чи свідчить про відсутність цього явища взагалі, скоріше – про високу міру прихованості проблеми.
Це своєрідне опитування не є репрезентативним і слугувало лише поштовхом до подальшого предметного обговорення комплексу проблем, що існують у родинах ветеранів.
І, звичайно, було відведено час на планування спільних заходів Києво-Святошинського центру зі старостами сіл.
Захід було проведено за матеріалами «Посібника з проведення Тренінгу толерантного ставлення до ветеранів війни, що розроблений Мінветеранів для посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, персоналу ЦНАП».

image_pdfimage_print