Стратегічне планування діяльності Центрів соціально-психологічної реабілітації – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Новини колективу,  Робота з ветеранами

Стратегічне планування діяльності Центрів соціально-психологічної реабілітації

З 3-го листопада 2021 року в Центрах соціально-психологічної реабілітації населення, що знаходяться у сфері управління Міністерства у справах ветеранів України, тривають заходи із розробки стратегії розвитку Центрів до 2025 року. У кожному з 5 центрів (міста Боярка, Славутич, Коростень, смт Бородянка та Іванків) пройшли локальні стратегічні сесії. А 29-го листопада на базі госпіталю ветеранів війни «Лісова поляна» (Пуща Водиця) відбулася спільна стратегічна сесія всіх Центрів за участі представників Мінветеранів. Спільно з Центрами працювали Ольга Безніс – генеральний директор Директорату реабілітації, медичного забезпечення та соціальної реадаптації ветеранів та Юлія Мазур – заступник генерального директора Директорату, керівник експертної групи психосоціальної реабілітації.

Під час роботи над стратегіями спеціалісти Центрів враховували оновлену місію Мінветеранів, яка орієнтовно передбачатиме гармонізацію ветерана у суспільстві, забезпечення його благополуччя на основі людиноцентричного підходу.
Києво-Святошинський ЦСПР провів власну стратегічну сесію і виклав у плані своє бачення завдань і шляхів розвитку Центру.
Місія Центру: Реінтеграція ветеранів у соціум, їх включення до життя громади, забезпечення особистого добробуту, сімейної злагоди та психічної стабільності.
Візія (бачення) Центру через 5 років: Центр – сучасний методично-практичний заклад, авторитетна в громаді, відома широкому загалу та цільовим групам організація, що діє на локальному й національному рівнях та об’єднує навколо себе ветеранів, членів їхніх родин, волонтерів, представників влади, профільних фахівців та інші категорії громадян задля успішної реінтеграції ветеранів у соціум.
Був проведений SWOT-аналіз, проаналізовано як внутрішні фактори (сильні та слабкі сторони), так і зовнішні (можливості та загрози). Було визначено стратегічні та операційні цілі, а також завдання на найближчий рік. Спеціалісти визначили 3 стратегічні цілі:
1.Гармонізація ветерана в суспільстві.
2.Створення безпечного соціального середовища для ветеранів.
3.Формування Центру як методично-практичного закладу, що діє на локальному та національному рівні шляхом розвитку й удосконалення інформаційно-аналітичної, просвітницької та методичної складової діяльності Центру.
Але це лише попереднє бачення, оскільки з однієї сторони кожен Центр має певну специфіку своєї діяльності, з іншої – всі центри-побратими діють узгоджено в рамках завдань, визначених Мінветеранів.
Тому спільна стратегічна сесія, до якої було залучено представників усіх Центрів, була дуже важливою.  Від  Києво-Святошинського  ЦСПР  участь  у спільній  роботі  взяли  директор  Ангеліна  Лахтадир,  заступник  директора  Ольга  Драч  та  керівник  інформаційно-аналітичної  служби  Марія  Кириленко. Колеги змогли порівняти та значною мірою узгодити своє бачення розвитку як між собою, так і з точкою зору Мінветеранів. Зокрема, обговорювались нові назви Центрів, критерії оцінювання ефективності їх діяльності, напрямки роботи, завдання, шляхи подальшого розвитку. Директор Соціально-психологічного центру м.Славутич Віктор Одиниця та його заступник Юрій Акуленко провели в рамках стратегічного планування тренінг та представили своє бачення стратегії розвитку центрів. Варіант Києво-Святошинського ЦСПР презентувала Марія Кириленко.
Учасники стратегічної сесії подякували за гостинність директору Державного закладу «Госпіталь ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України Ксенії Возніціній, яка розказала про роботу закладу та провела невеличку екскурсію.

image_pdfimage_print