Семінар «Соціально-психологічна підтримка та реабілітація учасників АТО/ООС та членів їх сімей» – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Новини колективу,  Підвищення кваліфікації,  Підтримка й турбота

Семінар «Соціально-психологічна підтримка та реабілітація учасників АТО/ООС та членів їх сімей»

13 лютого 2020 року на базі Києво-Святошинського ЦСПР відбувся семінар «Соціально-психологічна підтримка та реабілітація учасників АТО/ООС та членів їх сімей» для фахівців із соціальної роботи та відповідальних за роботу з сім’ями працівників органів місцевого самоврядування. Це був спільний захід Києво-Святошинського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення, організований та проведений з метою підвищення професійної компетентності посадових осіб органів місцевого самоврядування, які беруть участь у реалізації державної політики у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, забезпечення захисту прав дітей, підтримки сімей та молоді.

Директор РЦСССДМ Оксана Мельниченко висвітлила низку актуальних робочих питань: про порядок надання матеріальної допомоги особам, що потрапили до складних життєвих обставин, онкохворих та таких, що потребують довготривалого лікування; про порядок всиновлення; про необхідність виявлення осіб, що схильні до суїцидів тощо. Що стосується соціальної допомоги ветеранам, Оксана Миколаївна наголосила, що з одного боку надмірна увага до учасників АТО/ООС може призвести до інвалідизації цієї категорії, з іншого боку – існує загроза прогледіти у ветеранів віддалені наслідки участі у бойових діях, зокрема прояви ПТСР. Директор Києво-Святошинського ЦСПР Ангеліна Лахтадир докладно розповіла про шляхи залучення ветеранів до комплексної соціально-психологічної допомоги, роботу з сім’ями ветеранів, особливо з дружинами та дітьми. Ангеліна Миколаївна розповіла про послуги, які Центр надає ветеранам та про проєкти, які об’єднують ветеранські родини.
У другій частині заходу фахівці із соціальної роботи змогли випробувати на собі деякі види послуг, що ЦСПР надає ветеранам: мали можливість попрацювати з метафоричними картами (психолог Ольга Доманіна), дізнатися, що таке піскова терапія (психолог Наталія Жанталай), ознайомитись з масажним кабінетом (інструктор з фізкультури Альона Сірант).

З новими силами – до роботи!

У кабінеті фізичної реабілітації учасниці семінару робили вправи з бодинаміки та еврітмії з метою відновлення, отримання ресурсу й гарного настрою (психолог Оксана Коннорова).
Заступник директора Ганна Яценко докладніше зупинилася на послугах ЦСПР та роздала фахівцям із соціальної роботи брошури «Запобігання падінням вдома: поради та рекомендації» та «Анкета-порадник для мінімізації падіння вдома», видані в рамках проекту зі сприяння здоровому довголіттю та підвищення доступності міських просторів, що був реалізований БФ «Єврейсько-українська соціальна ініціатива» (JUSI, голова – Володимир Висоцький) за підтримки World Jewish Relief.
У рамках заходу було намічено шляхи співпраці працівників обох закладів у справі надання комплексної соціально-психологічної допомоги ветеранам та їхнім сім’ям.

image_pdfimage_print