Діяльність Києво-Святошинського ЦСПР за програмою «Ветеран у громаді» – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Ветеран у громаді,  Діяльність,  Робота з ветеранами

Діяльність Києво-Святошинського ЦСПР за програмою «Ветеран у громаді»

Робота з ветеранами у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувається за принципом «Ветеран – у громаді, ветеран – для громади». Цей підхід було вироблено у повній консолідації з активними свідомими ветеранами, які просять не вирізняти їх поміж іншими членами громади, не відмежовувати, не протиставляти їх іншим категоріям.
Особлива увага приділяється тим формам роботи, в яких учасники АТО та члени їх сімей задіяні в спільній з іншими членами громади діяльності, працюють на благо суспільства, допомагають іншим категоріям. Фахівці ЦСПР всіляко заохочують ветеранів бути корисними іншим, організовувати такі заходи, в яких ветеран виступає свідомим активним громадянином, реальною, близькою до аудиторії людиною. Зустрічі з ветеранами проводяться у формі спільної діяльності та інтерактивного спілкування з урахуванням вікових особливостей аудиторії.
З 2014 року всі зусилля фахівців Києво-Святошинського ЦСПР були спрямовані на інтеграцію ветеранів до громади, на залучення їх до суспільного життя та громадської активності. Цей напрямок роботи з часом виокремився в програму «Ветеран у громаді». Фактично заходи за цією програмою відбувалися постійно. Оформлена та офіційно затверджена програма «Ветеран у громаді» була у квітні 2021 року (програма додається). Основними напрямками програми Києво-Святошинського ЦСПР «Ветеран у громаді» є формування позитивного образу ветерана в суспільстві; ресоціалізація ветеранів, залучення їх до національно-патріотичного виховання молодого покоління, соціальної активності та проєктної діяльності. Також за цією програмою передбачається робота з посадовцями з формування культури спілкування з ветеранами. Програма «Ветеран у громаді» розроблена відповідно до «Концепції формування та підтримки позитивного образу ветерана війни в суспільстві» та «Концепції залучення ветеранів до національно-патріотичного виховання», розроблених Міністерством у справах ветеранів України.
1. Співпраця з ветеранами, які є народними депутатами, посадовцями тощо.
Співпраця з ветеранами, які мають авторитет у громаді, допомога їм в об’єднанні ветеранської спільноти, у проведенні заходів для ветеранів, у допомозі сім’ям загиблих тощо.
Києво-Святошинський ЦСПР активно співпрацює з керівником Боярського військово-облікового бюро Володимиром Сікорським, депутатом Боярської міської ради Андрієм Назаренком, керівником громадського формування «Боярський міський патруль» Володимиром Макаровим тощо.
2. Проведення заходів із вшанування ветеранів з нагоди державних свят та знаменних дат. Залучення ветеранів до участі як спікерів під час зустрічей з громадськістю.
У Києво-Святошинському ЦСПР проводяться традиційні щорічні заходи до Дня захисника України, Дня українського добровольця, Дня волонтера, Дня збройних сил України. Ці заходи організуються у форматі спілкування ветеранів з представниками громадськості. Створюються умови для того, щоб ветерани змогли висловитися, розповісти про свої подвиги, а представники громади – висловити вдячність захисникам. На таких заходах обговорюються не лише проблеми ветеранів, але й актуальні громадські теми.
3. Співпраця з ветеранськими громадськими організаціями та об’єднаннями та організаціями, які опікуються ветеранами.
Києво-Святошинський ЦСПР системно співпрацює з такими громадськими організаціями: «ЛІГА ВЕТЕРАНІВ АТО», «Мужність Холодного Яру», «Боярське товариство сприяння обороні України», «Єдність побратимів», «Об’єднання дружин та матерів бійців учасників АТО»: організація спільних заходів для учасників АТО та їх родин, соціально-психологічна допомога учасникам АТО/ООС, благодійні акції для учасників бойових дій другої світової, обмін інформацією, спільні проєкти.
4. Залучення ветеранів до подолання спільно з іншими верствами населення болючих проблем громади. Участь ветеранів в екотолоках.
Щороку в Боярці відбувається Велика Весняна Толока. Спеціалісти Києво-Святшинського ЦСПР активно залучають ветеранів як активних учасників заходів з прибирання – як на рівні безпосередньої участі в роботах, так і на рівні надання технічних засобів та транспорту.
5. Залучення ветеранів до військово-патріотичного, національно-патріотичного та туристично-спортивного виховання молодого покоління.
Києво-Святошинський ЦСПР практикує сімейні або дитячі заходи, які об’єднують у собі декілька напрямків і під час яких ветерани виступають як співорганізатори, ведучі, тренери, спікери. Зокрема, проводились туристично-пізнавальні збори у 2019 та 2020 рр. У 2021 році було проведено галявник з різного виду активностями до Дня батька. Ці заходи сприяли навчанню дітей ветеранів основам туризму, мінілекції, майстер-класи тощо. Важливою компонентою були патріотичне та військово-патріотичне виховання молоді.
Постійно відбуваються зустрічі ветеранів із молоддю. До Дня українського добровольця щороку відбуваються військово-патріотичні зустрічі з ветеранами, які розповідають учням боярських шкіл про свою службу, знайомлять молодь з історією козацтва, історією військової зброї та з сучасним озброєнням Української армії.
6. Залучення ветеранів до проведення для молоді та інших представників громади різного роду майстер-класів, занять, тренінгів, спортивних змагань.
У Києво-Святошинському ЦСПР постійно проводять майстер-класи ветерани: з живопису – Максим Мушинський, з елементів бойових мистецтв – Михайло Павловський, з домедичної підготовки – Герой України Роман Бабич, з хенд-мейду для дітей – Сергій Пронякін, спортивні змагання з футболу та шахові турніри – Ігор Мельниченко тощо.
Під час майстер-класів, занять, тренінгів ветерани виступають як активні члени громади, самодостатні успішні особистості, яким є чим поділитися і чому навчити інших.
7. Залучення ветеранів до проєктної діяльності.
Важливою складовою формування соціальної активності ветеранів є проєктна діяльність, зокрема за підтримки міжнародних донорів.
У Києво-Святошинському ЦСПР було реалізовано три масштабних проєкти, що були профінансовані донорами країн Європи.
Ветерани увійшли до складу ініціативної групи та в число безпосередніх виконавців двох масштабних проєктів в рамках Проєкту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей», що впроваджувала Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Європейського Союзу. Головою ініціативної групи була директор Центру Ангеліна Лахтадир.
У рамках співпраці з МОМ спільно з ветеранами на базі Києво-Святошинського ЦСПР було реалізовано 2 проєкти:
2019-2020 рр. – проєкт «Громадський простір», який передбачав залучення ветеранів до життя громади шляхом створення багатофункціонального безпечного простору на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення. Ветерани були залучені до створення безпечної нейтральної території – громадського простору не лише для себе, але й для усієї громади.
2020-2021 рр. – Проєкт «Ветерани в громаді: системна діяльність із залучення ветеранів та членів їхніх сімей до різних видів активностей спільно з представниками громади». За проєктом провадилася системна діяльність із залучення до заходів, що проводилися спільно з представниками громади. Було проведено низку заходів, у яких ветерани проводили щось значуще для громади або разом із громадою: майстер-класи, спортивні турніри, оздоровчі заняття та походи з дітьми й підлітками.
За проєктом ветерани відігравали роль активних значущих членів громади, що мають досвід та уміння, якими вони можуть поділитися. Вони діяли спільно з місцевими активістами, опікувались дітьми та підлітками.
Також фахівці Києво-Святошинського ЦСПР спільно з ГО «Центр розвитку громад» та ветеранами реалізували проєкт «Ветеран хаб» (2020 р.), що був профінансований Міжнародною організацією «Всесвітня єврейська допомога» за підтримки Ресурсного центру ГУРТ. За цим проєктом також було передбачено облаштування місцевого ветеранського простору, який би слугував місцем проведення заходів не лише для ветеранів, але й для представників усієї громади.
8. Залучення ветеранів до сімейних заходів
Родинні заходи сприяють налагодженню подружніх та дитячо-батьківських стосунків, слугують зміцненню сім’ї та стабільності ветеранів, але водночас такі заходи є важливим і дієвим механізмом соціалізації учасників бойових дій. Сімейні заходи – це один із найпростіших і найменш травматичних кроків виходу в соціум – спільно зі своєю родиною та сім’ями побратимів, які виступають своєрідною «групою підтримки». Сімейні заходи з їх наступним висвітленням – це також важливий елемент формування позитивного образу ветерана як добропорядного сім’янина, відповідального члена громади, свідомого громадянина своєї країни. З часом сімейні заходи виходять за межі виключно ветеранської спільноти, охоплюють сім’ї інших категорій і є першою сходинкою для долучення до серйозних громадських заходів.
9. Залучення ветеранів до клубної діяльності
У Києво-Святошинському ЦСПР діє сімейний клуб ветеранів «Крилаті». Показовою є динаміка діяльності клубу. Спочатку це був клуб дружин учасників АТО, згодом все частіше на клубних заходах почали з’являтися діти та чоловіки-ветерани. А заходи, які організовували учасники клубу швидко вийшли за вузькі межі міжсімейного спілкування. Зокрема «крилаті» проводили благодійні акції для сімей вразливих категорій, займалися благодійністю, організовували заходи для представників громади.
Ветерани беруть активну участь у роботі молодіжного клубу «Позитив», що діє на базі Києво-Святошинського ЦСПР, навчаючи дітей та підлітків, основам спортивного туризму, спортивним іграм, правилам поведінки на природі.
У Києво-Святошинському ЦСПР ветерани також долучаються до діяльності клубу «Активіст», в рамках якого відбуваються обговорення нагальних проблем громади, підготовка до екотолок тощо.
10. Залучення ветеранів до різних форм публічності.
Як засіб соціалізації та залучення до публічних заходів ветеранів дуже успішними були фотопроєкти ЦСПР.
Києво-Святошинський ЦСПР реалізував проєкти «Сімейний портрет» (2017) та «Сімейний портрет-2» (2019-2020), що були втілені у життя за фінансової підтримки Британської Ради в Україні та Боярської міської ради. Мета проєкту – зміцнення сімейних стосунків ветеранів та покращення їх іміджу в громаді.
За проєктами були проведені виставки фотопортретів сімей ветеранів, які відвідала значна кількість представників громади.
11. Залучення ветеранів до допомоги вразливим верствам населення, до благодійної та волонтерської діяльності.
Важливою ланкою соціалізації ветеранів є проведення за їх участі заходів для вразливих категорій населення з метою профілактики культивування у ветеранів споживацьких настроїв щодо отримання від держави пільг та преференцій, з метою профілактики розвитку соціального егоїзму та байдужості до проблем і страждань інших вразливих категорій громадян – стареньких, дітей та молоді, людей з інвалідністю, немічних та нещасних.
Києво-Святошинським ЦСПР спільно з ветеранами щороку проводяться акції «Доброго ранку, ветеране» – привітання ветеранів 2-ї світової війни до Дня перемоги та до Дня захисника України, заходи для людей похилого віку в рамках діяльності клубу «Затишок», заходи для дітей-інвалідів.
Ветерани залучаються до збору гуманітарної допомоги для бійців на фронті та жителів сірої зони.
12. Залучення ветеранів до допомоги сім’ям загиблих.
У Києво-Святошинському ЦСПР реалізується проєкт «Вшануймо героїв». Силами ветеранів відбувається встановлення прапорних щогл та прапорів на могилах загиблих та померлих учасників АТО/ООС Боярської ТГ. Ветерани надавали матеріали, самі провадили всі роботи, допомагали транспортом.
Ветерани також взяли активну участь у виїздах до сімей загиблих з нагоди Великодня, до Дня захисту дітей та Дня батька.
13. Висвітлення участі ветеранів у суспільному житті громад
На офіційному сайті Києво-Святошинського ЦСПР створено рубрику «Ветеран у громаді», в якій висвітлюються заходи, які проводяться за однойменною програмою

image_pdfimage_print