Туристично-пізнавальний збір-2020 – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Ветеран у громаді,  Діти та молодь,  Діяльність,  Робота з ветеранами,  Сімейне коло

Туристично-пізнавальний збір-2020

19 вересня 2020 року у боярському лісі на Йосипівському ставку було проведено туристично-пізнавальний збір для сімей ветеранів. Неможливо передати неймовірну атмосферу, всі емоції, ентузіазм учасників, дитячу радість… Тому пунктирно означимо лише деякі моменти.
Організатори
Уже другий рік поспіль Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення проводить ветеранський туристично-пізнавальний збір. У центрі уваги – діти та підлітки, але це справжній сімейний захід, в якому були активними всі присутні. Наймолодшому з присутніх було 4 місяці! Діти та підлітки тішаться, що батьки поруч – допомагають, підтримують, нарівні з ними беруть участь у туристичних та пізнавальних активностях.
Співорганізатор заходу – Боярський туристичний клуб «Іскра». Завдяки найактивнішому члену «Іскри» Олександру Косяченку діти та підлітки ознайомились з основами спортивного туризму. Член БТК «Іскра», давній друг центру, відома волонтерка та ветеранка Юлія Апостолова з малечою пройшла всі локації.

Партнери
ГО «Мужність Холодного Яру» та місцевий осередок однієї з політичних сил, яка побажала залишитись невідомою з огляду на політичну нейтральність ЦСПР.
Захід проведено в рамках проєкту «Ветерани в громаді», що проводиться в Боярці за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Початок заходу
Пунктом зустрічі був Боярський краєзнавчий музей. На учасників заходу чекала реєстрація, температурний скринінг, поділ на групи, визначення керівників груп, інструктаж щодо правил поведінки, пов’язаних як з безпечною поведінкою під час туристичних заходів, так і з санітарно-епідемічними заходами безпеки. Волонтер Червоного Хреста Оксана Коннорова відповідала за надання першої домедичної допомоги. Ті, хто прийшов раніше, встигли побувати на екскурсії в Боярському краєзнавчому музеї.
Команди
Усі присутні були розбиті на групи з огляду на зменшення контактів між собою і зручності проходження локацій. Загалом було 5 груп, які були означені кольорами: білі, зелені, жовті, червоні, сині. Кожна команда отримала маршрутний листок для відміток про проходження всіх локацій. Групами та дотриманням програми заходу опікувались фахівці ЦСПР Ганна Яценко, Тетяна Бондаренко, Ольга Доманіна та Ольга Гоголь.

Місце проведення
Місце проведення туристично-пізнавального заходу – безпечна та пристосована для екскурсій з дітьми екостежка, облаштована безпечними містками та інформаційними стендами та Йосипівський ставок – традиційне місце для проведення туристичних заходів.
Екологічність заходу
Києво-Святошинський ЦСПР доклав особливих зусиль, щоб захід був максимально екологічний і нетравматичний для довкілля. Перед заходом силами працівників ЦСПР та ековолонтерів було влаштоване прибирання не лише ділянки, де безпосередньо відбувався збір, але й інших берегів ставка. Необхідності дотримуватися чистоти було присвячено увагу під час інструктажу. Тому всі поводили себе цивілізовано і по завершенні заходу лісна галявина та територія навколо Йосипівського ставка були так само чисті й охайні.

ЛОКАЦІЇ
Локації, на яких були зосереджені активності учасників, повною мірою відображали туристично-пізнавальний зміст заходу.
Туристично-спортивні локації:
Веслування на байдарках учасники опановували разом із інструктором Олександром Косяченко.

Орієнтуванню на місцевості діти навчалися разом із ветераном Олексієм Сільвестровим. Під час проходження маршруту на кожному контрольному пункті учасники знаходили одну з літер. У результаті складалася фраза «Україна – єдина»!

Стрільбі з луку та арбалету вчили Сергій Пронякін, Сергій Лисенко та Сергій Остапчук.

Пізнавальні локації:

Історико-пізнавальну локацію вели Анатолій Мотренко та Лариса Васильчук-Мотренко, які представляли  ГО «Мужність Холодного Яру». Історія України та козацької доби була представлена у вигляді веселої пізнавальної вікторини.

Пісенною локацією керували директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир та фахівець із соціальної роботи Олеся Шніп. Вони вчили дітей співати пісні «Україна-це ти», «Синє небо – жовте поле». А ще – гімн АТО/ОСС «Браття українці». Перед тим, як співати цю пісню, ведучі знайомили з історією її створення, розказували про мужність добровольців, які йшли на війну.

Харчування
Під час заходу було забезпечена можливість за першої потреби отримати чай та каву. Відповідальним за багаття був ветеран Андрій Коваленко.

Організатори просили учасників заходу брати харчування з собою, але ж відомо, що дітей під час таких рухливих заходів на природі потрібно весь час підгодовувати. Тому організатори заходу щиро вдячні за харчування для дітей, яке було надано представниками однієї з політичних сил, що побажала залишитись невідомою з огляду на політичну нейтральність ЦСПР. Діти отримали печиво, кекси та сок – все в індивідуальних обгортках з огляду на безпечне споживання харчових продуктів в умовах пандемії.

Дорослим теж було цікаво
Після проходження дітьми всіх локацій і урочистого завершального шикування, повеслувати на байдарках та постріляти з луку та арбалету мали можливість і дорослі учасники заходу.

Особливі подяки
Андрію Горчинському, Тамарі Морозовій та Олександру Дяку – за харчування дітей та купу вкрай необхідних для заходу речей.
Олександру Дяку також окрема подяка за допомогу під час всього заходу в доставленні обладнання до місця проведення заходу.

Фінальний акорд
Зворушливою і душевною була завершальна година ветеранської пісні. На захід завітали представники Національного корпусу. Перед присутніми виступив ветеран-доброволець, журналіст, відомий бард Олекса Бик. У його програмі були пісні і для дітей, і для дорослих. Присутні були в захваті і від текстів, і від музики, і від виконання.

Фото на згадку
На цій груповій світлині лише частина учасників – тих, що затрималися найдовше

Погляд у майбутнє
Поставлена мета була виконана: у заході органічно поєдналися змістовне сімейне дозвілля, здоровий спосіб життя, опанування навичками спортивного туризму, пізнавальний ефект, патріотичне та екологічне виховання дітей та підлітків. І головне, що ветерани були й організаторами, і ведучими, і безпосередніми учасниками, як це й передбачається проєктом «Ветерани в громаді».
Усі учасники заходу просили регулярно проводити такі заходи. Дехто мріє про справжній туристичний збір з ночівлею. Але це вже в наступному році. Гарним традиціям – довге життя!

image_pdfimage_print