Практичний семінар з педагогами та представниками батьківської громадськості – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діти та молодь,  Діяльність,  Підтримка й турбота

Практичний семінар з педагогами та представниками батьківської громадськості

24 жовтня 2018 року у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся практичний семінар для заступників директорів з виховної роботи та представників батьківської громадськості Києво-Святошинського району за темою «Налагодження конструктивної співпраці між батьками та вчителями. Психологічний аспект». Захід відбувся в рамках системної співпраці ЦСПР та відділу освіти Києво-Святошинської районної державної адміністрації за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Товариства Лева за проектом «Нам не байдуже-2».
Привітальне слово виголосила Тетяна Гончарук, методист районного методичного центру відділу освіти.
З доповіддю «Важливість створення в стінах школи безпечного простору для дітей та підлітків з метою успішної інклюзії соціально вразливих дітей» виступила Ангеліна Лахтадир, директор Києво-Святошинського ЦСПР. Ангеліна Миколаївна наголосила, що ефективний навчально-виховний процес можливий лише за умови партнерства у трикутнику «учень – вчитель – батьки». Стосунки між сторонами мають бути рівноправними, але вершину цього трикутника за будь-яких умов займає дитина. І коли їй комфортно, затишно, безпечно і радісно перебувати у школі – це показник успішності взаємодії вчителів та батьків.
Соціальний працівник ЦСПР Ольга Красота розказала про Проведену нею серію тренінгів для учнів 4-9 класів на тему: «Джерела небезпеки, що нас оточують. Безпечна поведінка». Мета тренінгового заняття – розглянути з дітьми джерела небезпек; розвинути їх уміння дотримуватися правил безпечної поведінки. За період з 05.09.2018 до 17.10.2018р було проведено 21 заняття з учнями 4-9 класів в різних школах району. Загальна кількість дітей, що взяли участь у тренінгу, – 663 особи.

Аналіз проведеної роботи наочно продемонстрував, які небезпеки хвилюють дітей залежно від віку:
– Учні 4-х класів здебільшого вбачають класичні небезпеки та бояться побиття старшокласниками.
– Учні 5-х класів бояться побиття зі сторони старшокласників; згадують булінг зі сторони однолітків; озвучують фантастичні небезпеки (зомбі апокаліпсис, нашестя інопланетних цивілізацій, кінець світу, чорні діри, метеоритні дощі тощо.) і навіть галюцинації як результат захоплення комп’ютерними іграми.
– Учні 6-х класів володіють інформацією про суїцидальні групи, інтернет-шахраїв, викрадення дітей (з прикладами із життя) тощо;
– Учні 7-х класів озвучують загрозу від фізичного та психологічного насильства; булінг з боку викладачів;
– Учні 8-х класів переймаються проблемами булінгу серед однолітків; знають про небезпеки екстремальної поведінки (дехто переконаний, що викид адреналіну в кров є корисним).
– Учні 9-х класів озвучили небезпеки, які несуть порносайти та сайти знайомств, знають про заборонені сайти з продажу наркотичних засобів та зброї.

Це тренінгове заняття – ефективний інструмент для виявлення страхів учнів, проблем у класі та школі.

Після цього під керівництвом психологів відбулася робота в підгрупах.
«Відпрацювання навичок співпраці між батьками та вчителями». Особлива увага була приділена тому, щоб у кожній підгрупі було збережено рівне представництво педагогів та батьків. Їм було запропоновано змоделювати ситуацію, що вимагає спільних зусиль батьків та вчителів, виробити алгоритм дій, обговорити фактори, що допомагають і заважають ефективній взаємодії між педагогами та вчителями. Керували групами психологи-тренери Ганна Яценко, Тетяна Бондаренко, Оксана Коннорова, Надія Могилевська, Надія Величко.

На кінцевій презентації спікери від кожної підгрупи представили результати роботи в підгрупах. Батьками спільно з педагогами був розроблений алгоритм співпраці в ході вирішення таких ситуацій, як насилля хлопця стосовно дівчинки, булінг у шкільному колективі, екстремальна поведінка учня, випадок продажу наркотичних засобів, непорозуміння між учнями.
І насамкінець – декілька висновків з листків зворотного зв’язку.
Батькам і педагогам було запропоновано продовжити речення:

Педагоги:
Я зрозумів (зрозуміла), що…
– До дітей треба прислухатися, давати поради, говорити з ними;
– Я правильно вибрала свою професію;
– Я вмію вирішувати конфлікти;
– Вкрай важливо вміти вислухати й максимально об’єктивно вирішувати конфлікти;
– Необхідно постійно мати зворотний зв’язок від батьків;
– Робота в команді, взаєморозуміння і толерантність – запорука успіху в багатьох життєвих ситуаціях;
– Є багато людей-однодумців, які завжди прийдуть на допомогу;
– У всіх робочих моментах я можу звернутися до колег, і вони допоможуть розв’язати проблему;
– Взаємоповага – це запорука правильної комунікації та розв’язання питань, що виникають;
– Розв’язання проблем у школі – це спільна діяльність вчителів, дітей та особливо – батьків;
– Життя прекрасне!
– Вік живи – вік учись.
– Спілкування – це важливо!

Інколи потрібно приміряти на себе «платтячко» батьків.

Батьки:
Я зрозумів (зрозуміла), що…
– Для розв’язання будь-яких питань необхідна співпраця та позитивне продуктивне спілкування;
– Школа, учні та батьки мають працювати разом;
– Співпраця між учителями й батьками – це вкрай важливо;
– Потрібно забезпечувати можливість спілкування батьків і вчителів;
– Співпраця батьків та вчителів може бути партнерською;
– Співпраця – запорука успіху.

На завершення психолог Оксана Коннорова провела вправу “Каракулі”.

Усі учасники практичного семінару мали можливість отримати інформацію про послуги центру, роботу підгруп та окремих спеціалістів.

image_pdfimage_print