Крок назустріч людям з інвалідністю – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діти та молодь,  Діяльність,  Партнери, співпраця,  Проєкти

Крок назустріч людям з інвалідністю

30 жовтня 2018 року в Києво-Святошинському ЦСПР відбувся нестандартний навчально-ігровий захід «Крок назустріч». Захід було організовано та проведено спільними зусиллями ЦСПР, ГО «Центр розвитку громад» та молоддю з ГО YMCA-Boyarka за підтримки Міністерства закордонних справ Республіки Польща та Товариства Лева за проектом «Нам не байдуже-2».
Мета заходу – дізнатися, як правильно себе поводити з людьми з інвалідністю, випробувати на собі обмеження, які мають інваліди, щоб краще їх зрозуміти.

До молоді важливо було донести, що «інвалідами» людину роблять ментальні бар’єри — шкідливі стереотипи й судження щодо людей з інвалідністю; інституційні бар’єри, пов’язані з законами та політикою; економічні бар’єри; бар’єри навколишнього середовища — фізична недоступність, обмеження в інформації та комунікації. Згадані бар’єри породжують дискримінацію, виключають осіб з інвалідністю із суспільного життя та ставлять  їх у становище, що принижує їхню гідність.

На підлітків та молодь чекала невимушена молодіжна атмосфера, нові знання та знайомства, неформальне спілкування за чаєм, піца.
Після веселого знайомства відбувся інформаційний блок, під час якого поговорили про правильний словник інклюзії (які слова варто чи не варто казати) і про правила етикету з людьми з інвалідністю. Молоді люди також переглянули відео про обмеження, які можуть мати люди з інвалідністю.
Практична ігрова частина «Відчуй на собі» містила особливі вправи, які допомагали випробувати на собі низку обмежень: зав’язати шнурок однією рукою; неведучою рукою зафарбувати квадратики; руками в кухонних рукавичках розгорнути цукерку; побути сліпим та поводирем навчитися представлятися жестовою мовою і багато інших.
Враження, відчуття та думки, що виникли у молодих людей було обговорено після тренінгу.

image_pdfimage_print