Пам’ятка бійцям АТО. Профілактика ПТСР – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Психологічна просвіта,  ЦСПР-інформ

Пам’ятка бійцям АТО. Профілактика ПТСР

Дорогий захисник України!
В зоні бойових дій та в період відновлення:

167777

1. Починай свій ранок зі склянки теплої води! Щоденне вживання питної води, краще теплої, із розрахунку 30-40мг на 1 кг ваги виводить з твого організму токсини.

2. Намагайся щодня вживати здорову їжу: свіжі овочі і фрукти, продукти бджільництва, домашній сир тощо. Твоєму організму вкрай необхідні вітаміни, мікроелементи,амінокислоти.

3. Щоб сон твій був кращий і ти міг відновитися, будь ласка, відмовся від кави і чаю.

4. Людям, які переживають психотравмуючу подію, повністю протипоказаний алкоголь (горілка, вино, пиво). У випадку вживання цих напоїв ти ризикуєш стати в мирний час надмірно дратівливим, агресивним, алкогольнозалежним, що може зруйнувати тебе і твою родину.

Під час бойових дій вживання алкоголю може спричинити невиконання бойового завдання, нанести непоправну шкоду тобі і твоїм бойовим товаришам, навіть привести до загибелі.

5. Не забувай відпрацьовувати кілька разів на день заспокійливе дихання: вдихаємо носом,а видихаємо ротом. Видих має бути довший, аніж вдих (або «квадратне дихання»).

6. Для профілактики надмірного збудження або заспокоєння кілька разів на день пий таку суміш: 15капель настоянки валер’янки, 15 крапель пустинника і 15 крапель глоду (до 30 діб).

7. Щовечора або після стресової події роби вправи для розслаблення м’язів плечового пояса: розминай м’язи плечей, шиї; розтирай руки, ноги. Попроси товариша зробити тобі масаж. Використовуй комплекс вправ «Ключ Алієва» (їх можна знайти в Інтернеті).

8. Щоб твій сон був міцний, роззуйся, помий ноги, спи босоніж без взуття і шкарпеток.

9. Якщо є можливість, двічі на день обливайся холодною водою.

10. Щоранку, а також при зустрічі вітайтеся один з одним словами «Доброго дня!» чи «Доброго здоров’я!» це відразу впливає  на позитивний емоційний настрій на день.

11. Якщо ваш товариш засмучений, не проходьте мимо, запитайте: « що сталося», «як ти себе почуваєш», «що можеш зробити для себе зараз, щоб покращився твій настрій».

12. Навіть у найважчій ситуації можна зробити для себе і своїх друзів щось приємне (чи бодай помріяти про це).

13. Якщо так сталося, що тобі нема до кого звернутись за порадою або допомогою, у будь-який час дня і ночі на твій дзвінок чекають. Зателефонуй на якийсь із зазначених нижче номерів і отримай корисну длясебе інформацію і підтримку.

099-632-18-18; 063-609-30-03;068-770-37-70

14. Знаходь час для молитви. Молитися можнапросто, багато разів повторюючи «Господи, Ісусе Христе, сину Божий, помилуймене грішного» або тільки «Господи, помилуй».

15. Звернися до психолога!

Щоб зберегти Україну,збережи своє здоров’я!

image_pdfimage_print