Заняття та тренінги з домедичної підготовки та алгоритму дій у надзвичайних ситуаціях – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Підтримка й турбота,  Тренінги, навчання

Заняття та тренінги з домедичної підготовки та алгоритму дій у надзвичайних ситуаціях

У Києво-Святошинському ЦСПР відбулася низка тренінгів, занять та інструктажів різної тривалості та з різними спеціалістами з метою запобігти панічним та тривожним проявам у громаді.

В умовах загрози повномасштабного вторгнення Росії в Україну у суспільстві суттєво зросли напруга та загальний рівень тривожності: 44% українців переконані, що загроза повномасштабного вторгнення Росії є реальною (для порівняння: у грудні минулого року кількість занепокоєних українців була вдвічі меншою – 26%). Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення, реагуючи на ситуацію, що склалася, оперативно долучився до проведення тренінгів та інструктажів з питань поведінки в умовах загостреного збройного конфлікту. Потужною профілактикою тривожних та панічних настроїв є широке інформування та вироблення плану дій в разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Докладніше про паніку:
Паніка (з давньогрецької, πανικός — підсвідомий жах, викликаний богом лісів Паном)  у сучасному розумінні – це нераціональний, раптовий, заразливий, нестримний страх, що виникає в моменти реальної або уявної небезпеки. Це природне відчуття, крайній прояв інстинкту самозбереження, жахливе неконтрольоване явище, що за своєю трагічністю нерідко перевищує безпосередню небезпеку.
Паніка виникає тоді, коли люди зустрічаються з новою, незвичною для них ситуацією, відчувають себе пасивним об’єктом, жертвою обставин, якщо їм невідомі способи подолання небезпеки, у них відсутній план дій. І навпаки, за наявності необхідних знань (навіть найпростіших) людина відчуває себе активним суб’єктом подій, у неї в голові є план дій, у її свідомості просто не залишається місця для розгубленості, страху, паніки. Основний шлях запобігання паніці – це заздалегідь надана необхідна і повна інформація, як треба діяти у надзвичайній ситуації.

У Києво-Святошинському ЦСПР відбулася низка занять з надання громадянам інструкцій щодо поводження в умовах надзвичайної ситуації.

30 та січня та 2 лютого за організаційної підтримки ЦСПР відбулися 2-годинні заняття на тему «Алгоритм поведінки при настанні надзвичайної ситуації», у яких взяли участь ветерани та представники Боярської громади. Фаховий інструктор – ветеран Михайло Лупейко – ознайомив учасників зустрічі з тим, як правильно зібрати «тривожну валізу» та як поводити себе за надзвичайних ситуацій.

Суттєві доповнення додали організатори зустрічі та співведучі – представники БФ «Безпека Громади»: відома волонтерка, психологиня Юлія Апостолова та командир Боярського міського патруля, ветеран Володимир Макаров. Важливо, щоб кожен член громади знав, що робити в разі загрози, куди бігти, де ховатись, що потрібно в першу чергу мати при собі тощо.

У ЦСПР також відбулися тренінги з домедичної підготовки громадян. Два 5-годинних тренінги були проведені за фінансової підтримки представників ВО «Свобода» (Олена Шевченко, Олександр Однороманенко, Олександр Кириченко).

03 лютого в ЦСПР було проведено 5-годинний тренінг з тактичної медицини «Надання першої домедичної допомоги у випадку військового загострення (за протоколом ТССС) і надзвичайної ситуації». Учасники отримали сертифікати про пройдене навчання. Тренер – Роман Бабич, гвардії лейтенант медичної служби, кіборг.

6 лютого відбувся 5-годинний тренінг «Особливості поводження та надання домедичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій» також дав можливість присутнім поповнити знання з домедичної допомоги або ж здобути їх вперше. Тренінг провела Ганна Майборода, голова ВО «Патріот», волонтер-медик, інструктор-доброволець з тактичної медицини, співголова Ради волонтерів при Міністерстві оборони України.

7 лютого відбулося також 2-годинне заняття з домедичної підготовки, яке провів інструктор – директор Медичного Центру «ПОРУЧ» – Сергій Гавриленко. Під час двогодинного заняття були розглянуті ситуації, в яких людна без медичної освіти може врятувати іншого до приїзду лікарів.

image_pdfimage_print