Міфи про психологічну допомогу. 5-6. – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
ЦСПР-інформ

Міфи про психологічну допомогу. 5-6.

Міф 5. Психолог «грузить», «повчає» і «командує», він скаже, чи варто переїжджати, міняти роботу, кидати чоловіка; кого обрати — дружину чи коханку; мати дитину або заводити собаку…

Насправді: професійний психолог не дає конкретних порад, не виступає експертом вашого життя, вчителем чи порадником, який вказує, як вчиняти. Він може лише запропонувати різні варіанти дій, звернути вашу увагу на певні закономірності, тенденції чи особливості вашої поведінки. Вирішувати лише вам, лише ви самі відповідальні за свої дії і свою долю.

Небезпека: шкідливими є як недовіра до психологів, так і завищені очікування і намагання перекласти на них відповідальність за своє життя. Підозри, що психолог робитиме спроби вами керувати, перешкодять вчасно звернутися по допомогу. А розрахунки, що хтось інший прийматиме за вас рішення, призведуть до неминучого розчарування: «психолог так і не сказав мені, що робити».

Міф 6. Навіщо звертатися до психолога, якщо він не може змінити мою сім’ю чи країну, чоловіка або дружину; дати гроші чи роботу, житло чи землю, дітей або кращих дітей…

Насправді: звичайно, психолог не змінить обставини вашого життя, але може фахово допомогти змінити ваше ставлення до проблеми, після чого ви самі зможете у той чи інший спосіб владнати своє життя.

Небезпека: переконаність, що причина негараздів у чомусь іншому — у зовнішніх обставинах, історичних реаліях, країні, в якій ви народилися, народі, частиною якого ви є, людях, які поряд із вами, — призводить до тотального незадоволення, спустошення, відчуття безсилля та відчаю… Перший крок до зміни ситуації — це визнати той факт, що багато чого залежить від вашого налаштування, готовності змінювати своє життя або ставлення до нього.

image_pdfimage_print