Після АТО: Не дай себе вполювати – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Психологічна просвіта,  ЦСПР-інформ

Після АТО: Не дай себе вполювати

Ми вже писали про загрози мирного життя, які чатують на ветеранів після повернення додому, а також про ті негативні соціальні ролі, які можуть мимохіть грати колишні воїни. А тепер – про те, як не стати жертвою «мисливців за людьми».

Ми не завжди вільні у своєму виборі, хоч нам і здається, що ми самостійно обираємо свій шлях, свої переконання та уподобання. Ми переконані в здатності достатньо тверезо мислити, щоб не стати жертвою підступних маніпуляторів, але не завжди враховуємо, що протистояти доводиться справжнім професіоналам від пропаганди та залучення до своїх структур.

У випадку з ветеранами АТО все дуже серйозно: небезпека маніпулювання підсилюється психологічною вразливістю цієї категорії та звичкою тримати зброю в руках. Ми зараз не будемо говорити про залучення демобілізованих до кримінальних структур. Як не дивно, наразі не менш небезпечні політики, які зацікавлені в зростанні соціальної напруги, загальному збуренні й наявності своєрідної групи підтримки в камуфляжі на найближчих виборах.

Декілька порад, що допоможуть ветеранам протистояти маніпуляціям.

Крок перший: подумай, на яку роль тебе залучають

Політикани шукають претендентів на абсолютно різні, але в рівній мірі затребувані ролі. Назвемо основні.

  • «Обличчя партії» – відомі учасники АТО, що користуються повагою в суспільстві.
  • «Бойовий електорат» – скандальні особистості, яких легко  нацьковувати на політичних опонентів.
  • «Провокатори» – істеричні, неврівноважені ветерани, що здатні  провокувати  серйозні протистояння, аж до збройних сутичок.
  • «Солдати партії» – слухняні контрольовані виконавці будь-якого наказу.
  • «Масовка» – демобілізовані, що ситуативно відгукуються на будь-яке запрошення і потрібні лише для створення враження масової підтримки певної політичної сили учасниками АТО.

Крок другий: розпізнай тих, хто хоче тебе використати.

Зовсім не обов’язково вправні ляльководи використовують одночасно всі наведені нижче способи маніпуляцій, але застосування навіть одного чи декількох з них  достатньо, щоб замислитися: хто поряд зі мною, навіщо я йому (їй) потрібен?  І навпаки – окремі моменти можуть не свідчити про зловживання,  але в комплексі мають викликати підозру.

Отже, маніпулятори від політики:

  • Виголошують гучні полум’яні промови, практикують надмірно емоційні заяви та висловлювання. Грають на твоїх патріотичних почуттях.
  • Люблять бити себе в груди, розказуючи, як вони переймаються проблемами ветеранів, скільки вже для них зробили та зроблять іще.
  • Практикують надмірну героїзацію колишніх воїнів. Малюють тебе як супермена, людину особливу, героїчну, гідну відігравати важливу роль в суспільстві.
  • Вдаються до грубих лестощів, грають на твоїй особистій значущості, пропонують щось очолити, «присвоюють»  гучні «чини» та «звання».
  • Ділять людей на «своїх» та «чужих», «хороших» та «поганих»; пояснюють тобі, хто «друг», а хто – «ворог»; закликають «вступити у боротьбу», «перемогти»,  «розібратися», «підтягнути друзів».
  • Не сприяють розв’язанню соціальних та сімейних проблем, підігрівають пристрасті. Пояснюють, з яких причин не варто мати справу з державними структурами,  що опікуються учасниками АТО.
  • Створюють штучні перепони в отриманні допомоги від місцевої влади та державних органів або ж удають, що ця допомога отримана лише завдяки їхній діяльності –  контролю, «вибиванню», впливу тощо.
  • Можуть діяти за принципом мафії: допомагати долати якісь негаразди (іноді ними ж спровоковані), щоб заручитися особистою відданістю.
  • Пропонують доєднатися до своєї громадської чи політичної сили або ініціюють створення нової. Пояснюють, чому не варто приєднуватися до вже існуючих структур, які ними не контролюються.
  • Запрошують до участі в сумнівних мітингах, пікетах, інших масових публічних заходах та акціях.
  • Накручують, збурюють, налаштовують на «рішучі дії», закликають «навести лад», взяти щось або когось під свій контроль.
  • Культивують очікування можливих «провокацій», до яких потрібно «бути готовими»: тримати зброю напоготові, мати опорні пункти, в тому числі такі, що працюють вночі.
  • Провокують і стимулюють у своїх цілях нецивілізовану неврівноважену, істеричну поведінку. Схвально ставляться до публічних істерик з боку ветеранів – з криками, гучними звинуваченнями та погрозами.  Використовують таку поведінку під час публічних акцій, візитів «під відеокамеру» до представників влади тощо.
  • Багато обіцяють – або одразу, або після того, як “наведуть лад”, прийдуть до влади тощо.
  • Часто підштовхують на керівні посади, залишаючись сірими кардиналами та ляльководами. При цьому можуть як входити до структур, які самі ініціюють, так і залишатись осторонь, впливаючи лише на керівників організації.
  • Використовують підкуп у різних формах – знижки в торговельних точках, подарунки, фінансування бучних свят, пікніків на природі тощо.
  • Не гребують тим, щоб завоювати дешеву популярність знижками на  алкогольні напої та наявністю спиртних напоїв на заходах, які вони організують.
  • Глобалізують проблеми учасників АТО, перебільшують страждання і значущість цієї соціальної групи.
  • Культивують споживацькі настрої й орієнтацію на пільги від держави. Не налаштовують демобілізованих самим брати до рук свою долю, ставати на ноги, достойно заробляти, допомагати іншим.
  • Не ініціюють заходів, спрямованих на прості мирні корисні справи, не пропонують сильним і мужнім хлопцям робити щось для міста чи села, допомагати стареньким, нужденним і знедоленим, працювати з дітьми та підлітками.
  • Знецінюють  психологічну та психіатричну допомогу, оскільки зацікавлені в   психічно нестабільних, схильних до зловживання алкоголем учасниках АТО, які погано себе контролюють і дають собою маніпулювати.

Крок третій: дотримуйся простих правил

  1. Не переоцінюй свій розум і досвід. Ти маєш справу з професіоналами, які мають досвід залучення людей до своїх тенет та використовують випробувані технології обробки свідомості. В їх арсеналі може бути психологічне маніпулювання, методи НЛП, навіювання і навіть гіпноз.
  2. Не піддавайся на інформаційні атаки. Багато думай, аналізуй, спостерігай.  Пам’ятай, що маніпуляції іноді починаються з засобів масової інформації, Інтернету, соціальних мереж, а потім підхоплюються  маніпуляторами, що знаходяться поряд з тобою.
  3. Не сприймай нічого на віру, шукай різнопланову інформацію. Слухай різні думки.
  4. Не ведись на красиві слова, палкі емоційні промови й гучні заяви.
  5. Не повторюй весь час одні й ті самі тези, лозунги й твердження – це форма самонавіювання.
  6. Не поспішай приєднуватися до будь-яких партій, об’єднань, організацій.  Просто почекай, поговори з людьми, яким ти довіряєш. Подумай про те, що зовсім не обов’язково офіційно ставати частиною якоїсь структури. Завжди залишається можливість приєднатися до конкретної доброї справи.
  7. Пам’ятай про небезпеки та спокуси мирного життя: гроші, влада, алкоголь, лінощі, марнославство.
  8. Зрозумій, що в мирному житті вороги не завжди очевидні. Людина може мати інші політичні погляди, у неї може бути інше бачення шляхів подолання соціальних проблем, але водночас вона може бути порядною, відповідальною і корисною для суспільства.
  9. Уяви собі, ким тебе хочуть бачити: самодостатньою достойною особистістю чи невдахою, що не в змозі самостійно розв’язувати свої проблеми і якою легко маніпулювати.
  10. Стань дещо обережним і недовірливим – і до своїх колишніх бойових побратимів також. Адже мирне життя більш складне і підступне: той, хто був героєм у бою, легко може стати жертвою хитромудрих маніпуляцій у мирному житті. Ти можеш вірити своєму бойовому товаришу, але врахуй, що він міг стати жертвою промивки мізків справжніх профі.
  11. Не вдавайся до згубних звичок та залежностей, щоб розслабитися. Не пий, не експериментуй з наркотичними засобами. Шукай здорові шляхи розслаблення.  Займайся спортом, фізичними вправами, важкою роботою на свіжому повітрі.
  12. Серйозно оцінюй свій потяг до алкоголю: межа між схильністю до спиртного й алкоголізмом дуже тонка. Пам’ятай, що існують шляхи порятунку: є ті, хто готовий тобі допомогти, є групи самодопомоги, є випробувані методики.  Тобі допоможуть, не чекаючи від тебе послуг у відповідь.
  13. З вдячністю приймай допомогу тих, хто нічого від тебе не чекає у відповідь. Насамперед шукай ті державні структури, які працюють з атовцями: у них немає іншого інтересу, окрім як надати тобі безкоштовні послуги.
  14. Проконсультуйся у психіатра сам і допоможи це зробити іншим ветеранам. Це обов’язково для всіх, хто пройшов бойові дії та екстремальні випробування. Декілька місяців пігулок можуть запобігти дійсно серйозним ускладненням.
  15. Користуйся послугами психологів. Якщо не готовий до повноцінних консультацій, просто поговори. Звичайна бесіда зі спеціалістом може стати поворотною у твоєму житті, підштовхнути до прийняття розумного рішення.
  16. Не ведися на штампи «психолог ніколи мене не зрозуміє, бо не пережив того, що я». Кардіологу не обов’язково самому перенести інфаркт, щоб врятувати пацієнта. Психолог – це фахівець, який не один рік вчився, щоб допомагати іншим вирішувати їх  внутрішні проблеми.
  17. Шукай людей, які мають аналогічні проблеми. Це можуть бути групи самодопомоги або звичайне спілкування з тими, хто переживає схожий  період свого життя чи має успішний досвід подолання таких саме проблем.
  18. Не відкладай життя «на потім»: на той час, коли «настане мир», «переможемо всіх ворогів», «наведемо лад» тощо.
  19. Думай про тих, кому можеш допомогти ти.  Відчувай себе сильним, мужнім і шляхетним захисником слабких та знедолених.
  20. Слідкуй за громадським життям у місті чи селі, приєднуйся до конкретних добрих справ, бери участь у волонтерських чи благодійних акціях, в активістських заходах. Обери той соціально корисний напрямок, який тобі цікавий і в якому ти можеш бути найбільш ефективним.
  21. Не віддаляйся від родини – від жінки, дітей, братів, сестер, батьків… Сім’я – це твій тил, твій власний світ, який не можна проміняти на сторонніх із сумнівними цілями.
  22. Зроби свою сім’ю щасливою. Дбай про дітей і батьків. Даруй їм увагу, турботу, свою стабільність, врівноваженість і оптимістичний погляд у майбутнє. Виявляй любов до дружини. Пам’ятай, що зробити щасливим тебе зможе тільки жінка, яку щасливою зробив ти.

Поради психологів Києво-Святошинського ЦСПР підсумувала
Марія КИРИЛЕНКО

 

image_pdfimage_print