Чергова зустріч фахівців Києво-Святошинського ЦСПР з представниками місцевих патрулів – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Партнери, співпраця

Чергова зустріч фахівців Києво-Святошинського ЦСПР з представниками місцевих патрулів

18 травня 2018 відбулася чергова зустріч фахівців Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення (м.Боярка) з представниками громадських формувань з охорони громадського порядку Києво-Святошинського району. Цей захід був проведений у рамках системної співпраці з місцевими патрулями району, у яких більшість складають ветерани АТО.
Від Центру на зустрічі були присутні психологи Ольга Доманіна та Ганна Яценко. Тема зустрічі була «Роль правоохоронців під час виклику на сімейну сварку». Заступник директора ЦСПР, психолог Ганна Яценко ознайомила правоохоронців з деякими принципами поведінки під час сімейних розбірок, закцентувавшись на психологічній складовій поведінки в разі відсутності фізичних ушкоджень у якоїсь із сторін:
1. Розвести сторони, максимально виключивши між ними будь-які фізичні контакти. Застосувати весь свій професіоналізм, щоб згасити емоції та заспокоїти учасників сварки без спроб розібратися, хто правий.
2. Ні в якому разі не втягуватися в конфліктну ситуацію, не приставати на чиюсь сторону. Зберігати жорсткий нейтралітет. Не поспішати визначати винного у конфлікті. Пам’ятати, що в психології описаний так званий «драматичний трикутник», або трикутник Карпмана, який передбачає існування в складних сімейних стосунках Переслідувача – Жертви – Рятівника. Ці ролі членів родини можуть миттєво мінятися і те, що ви бачите на момент сварки, може геть відрізнятися від справжньої розстановки сил. 3. Врахувати, що крім фізичного насилля існує психологічне (емоційне) насилля, яке не залишає видимих слідів у вигляді ран та синців, але здатне призводити до не менших страждань жертви та провокувати в неї нервові зриви та неадекватні реакції. Тому навіть не намагайтесь визначити, хто в сварці справжній агресор, а хто жертва (знов-таки, якщо ніхто не отримав серйозних фізичних травм).
4. Дбати про власну безпеку. Не забувати, що всі учасники сварки можуть миттєво об’єднатися і «єдиним фронтом» виступити проти правоохоронців.
5. Надати максимум інформації щодо можливої допомоги фахівців у налагодженні сімейних стосунків. Повідомити проблемній сім’ї місцеві телефони психологів, соціальних служб, відповідних відділів правоохоронних органів.

image_pdfimage_print