«Свято української родини і вишиванки» у Києво-Святошинському ЦСПР – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Вразливі категорії,  Діяльність,  Сімейне коло

«Свято української родини і вишиванки» у Києво-Святошинському ЦСПР

17 травня 2018 року в Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбулося веселе дійство – «Свято української родини і вишиванки» до Міжнародного дня сім’ї. Учасниками масового заходу стали сім’ї ветеранів АТО, вимушено переміщених осіб, сім’ї з дітьми-інвалідами, багатодітні.
Програма була насичена: «пікнік» на травнику з вікториною і спілкуванням у дружньому колі, малюнки на асфальті, спортивні змагання, майстер-клас з малювання під музику, отримання подарунків.
Захід почався з реєстрації учасників, підчас якої юрист Ольга Гоголь ознайомила дорослих з числа ВПО з новинками законодавства і роздала інформаційні папки.
Учасники свята зібралися на подвір’ї Центру. Психолог Тетяна Бондаренко запросила всіх у хоровод під пісню «Подоляночка». Після такої криголамної руханки учасники сіли в коло на травичці і почалося активне спілкування, яке провела спеціаліст Надія Могилевська. Спочатку відбулося знайомство: діти розповіли, хто з якої родини, наскільки велика сім’я, які в ній традиції, які пісні вони співають. Потім діти розглядали один у одного вишиванки, з’ясовували, що означають різні орнаменти. Особливе пожвавлення в колі дітей викликала вікторина: «Як добре я знаю свою маму?»
Після спілкування в колі друзів учасників запросили взяти участь у спортивних іграх, які провела Дар’я Оришич, волонтер, дружина учасника АТО. Чого тут тільки не було: діти із завзяттям плигали в мішках; проповзали «тунелями» з тканини; брали участь в естафетах; представляли принцес, самураїв і драконів. Наймолодші учасники в цей час малювали на асфальті з Тетяною Бондаренко.
Після спортивної частини діти й дорослі радо пригощалися печивом з традиційним українським узваром.
Звечоріло, стало прохолодніше, і трохи зморені діти з батьками залюбки перебазувалися до конференц-зали. І тут почалася магія творчості та сімейного єднання, якою керувала фахівець із соціальної роботи ЦСПР Ольга Красота. Учасники об’єдналися в команди за п’ятьма столами, на яких вже були розкладені великі аркуші ватманського паперу. Заграла музика, і учасникам запропонували створити на папері шедеври, навіяні мелодією. Це була злагоджена творча командна робота. Фарби, орнаменти, лінії, ідеї – все використовувалося, щоб відтворити настрій, який охопив усіх: настрій любові до Батьківщини і до своєї родини. По закінченні малювання, кожна команда презентувала свій художній витвір. Роботи вийшли пречудові!Наприкінці заходу кожна дитина отримала маленький персональний презент: шоколадку з повітряною кулькою, натомість дорослі отримали подарунки на всю родину.
Розходилися неохоче, зволікали, щоб ще трохи поговорити, подякувати, написати відгуки. Склалося враження, що і діти, і дорослі за ці кілька годин встигли відчути себе однією великою родиною.
Фотографувала та фільмувала захід фахівець із соціальної роботи Катерина Кочуріна.

image_pdfimage_print