РОЗ’ЯСНЕННЯ СЛУЖБИ ЩОДО ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ДЛЯ УЧАСНИКІВ АТО – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  ЦСПР-інформ

РОЗ’ЯСНЕННЯ СЛУЖБИ ЩОДО ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК ДЛЯ УЧАСНИКІВ АТО

search-for-a-plot-for-buildingВ засобах масової інформації останнім часом підіймаються питання навколо ситуації з виділенням земельних ділянок учасникам антитерористичної операції.

Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції надає роз’яснення з питання, передбаченого Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993 № 3551 (далі за текстом – Закон) першочергового відведення земельних ділянок учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни, особам (сім’ї загиблих), на яких поширюється чинність цього Закону.

Вищезгаданим Законом передбачено надання пільги: учасникам бойових дій (п.4 ст.12 Закону), інвалідам війни (п.18 ст.13 Закону), учасникам війни (п.13 ст.14 Закону), особам (сім’ї загиблих), на яких поширюється чинність Закону (п.15 ст.15 Закону) у вигляді першочергового відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Порядок надання земельних ділянок визначений Земельним кодексом України (далі за текстом – ЗКУ).

Відповідно до ч.1 ст. 121 ЗКУ визначено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок: для ведення фермерського господарства, для ведення особистого селянського господарства, для ведення садівництва, для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, для індивідуального дачного будівництва, для будівництва індивідуальних гаражів.
Відповідно до ч.1 ст. 36 ЗКУ визначено, що громадянам або їх об’єднанням із земель державної або комунальної власності можуть надаватися в оренду земельні ділянки для городництва.

Згідно з ст. 122 ЗКУ визначені повноваження органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування, а саме:

– Сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки – в межах населених пунктів: для індивідуального житлового будівництва (у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара), для садівництва (не більше 0,12 гектара), для городництва;

– Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи (Головні управління Держгеокадастру в областях) передають земельні ділянки – за межами населених пунктів: для садівництва (не більше 0,12 гектара), для городництва, (для будівництва взагалі не передають).

Отже, звертаємо увагу, що учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни, особам (сім’ї загиблих), на яких поширюється чинність Закону, надано Законом право на першочергове відведення земельних ділянок лише для індивідуального житлового будівництва (у приватну власність або в оренду), для садівництва (у приватну власність або в оренду), для городництва (лише в оренду).

Для відведення визначеним Законом категоріям громадян (учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни, особи (сім’ї загиблих), на яких поширюється чинність Закону) земельних ділянок у власність або в оренду за всіма іншими видами цільового призначення (для ведення фермерського господарства, для ведення особистого селянського господарства, для індивідуального дачного будівництва, для будівництва індивідуальних гаражів, для сінокосіння і випасання худоби) необхідно звертатись до відповідних органів на загальних підставах.

Це роз’яснення носить інформаційний характер, не є нормативно-правовим актом, не встановлює правових норм і не може бути доказом для пред’явлення в судових органах України.

image_pdfimage_print