Боярка. ЦСПР. Зустріч із сім’ями загиблих героїв. - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Боярка. ЦСПР. Зустріч із сім’ями загиблих героїв. - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Боярка. ЦСПР. Зустріч із сім’ями загиблих героїв.

18 квітня 2023 р. у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбулася зустріч з членами сімей загиблих військовослужбовців за участі представників Боярської міської ради. На зустрічі були також присутні представники благодійних фондів та громадських організацій, ветерани та волонтери.
Директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир розпочала зустріч із вітального слова та вшанування пам’яті героїв хвилиною мовчання.
Міський голова Олександр Зарубін висловив співчуття присутнім членам сімей загиблих та розповів про підтримку сімей владою у ці важкі часи.
На цій важливій та водночас сумній зустрічі було обговорено чимало важливих та болючих питань. З найбільш актуальних – облаштування алеї Героїв на кладовищі міста Боярка. Керівник КП «Міська ритуальна служба» БМР Костянтин Ващенко повідомив про вже оголошений тендер на облаштування доріжок алеї. Члени родин загиблих наголосили на необхідності у поминальні дні забезпечити підхід до могил, де через весняні дощі були розмиті дороги. Далі постало питання встановлення уніфікованих пам’ятних знаків, що будуть розміщені на тих могилах полеглих, що розташовані на алеї Героїв. Андрій Романюк, начальник відділу містобудування та архітектури БМР, представив декілька варіантів пам’ятних кам’яних хрестів, але в ході обговорення присутні взяли за основу хрест, який було встановлено в с. Забір’я на могилі Володимира Бєлова, який запропонувала сестра загиблого Анна Потильчак.
Не оминули увагою і тему встановлення на могилах загиблих прапорних щогл та державних прапорів. Ангеліна Лахтадир, директор ЦСПР розповіла про проєкт Центру «Вшануймо героїв», за яким було встановлено 12 прапорних щогл та державних прапорів силами волонтерів-ветеранів. Вкладали свої сили та кошти Андрій Горчинський, Сергій Вацко, Андрій Назаренко та військовий капелан ПЦУ Максим Кравчук.
Олег Сидор, начальник військово-облікового бюро Боярської міської ради, запевнив, що міська влада підхопила цю ініціативу і бере відповідальність за цей напрямок на себе. Також було обговорено необхідність проведення загального служіння в поминальну Неділю на алеї Героїв.
Про соціальний захист, нові соціальні програми, оздоровлення дітей, отримання інших безоплатних послуг від організацій, закладів, установ Боярської МТГ розповіли заступники міського голови Тетяна Кочкова та Наталія Ульянова; Ольга Папоян, начальник управління соціального захисту населення та Олександра Гнучій, завідувач сектору соціальної підтримки пільгових категорій населення. Посадовці відповіли на питання присутніх, дали свої контакти, запросили на індивідуальні зустрічі.
Про можливі шляхи співпраці з БО «Фонд Боярської громади» з питань вшанування загиблих розповіла керівник інформаційної служби ЦСПР, заступник голови правління Фонду Боярської громади Марія Кириленко. Вона повідомила, що Фонд відкрив рахунок, на який можна збирати кошти на потреби сімей загиблих та вшанування героїв, але наголосила, що ініціатива має виходити від членів сімей загиблих за принципом «Нічого для вас без вас».
Мар’яна Галь, начальник відділу культури, мистецтва, релігій та охорони культурної спадщини Управління культури, молоді та спорту БМР порушила питання щодо продовження збору матеріалів до Книги пам’яті ЦСПР, яка має бути не лише у Центрі, але й у Боярському краєзнавчому музеї. Керівник інформаційної служби Центру Марія Кириленко нагадала, що на офіційному сайті ЦСПР вже існує рубрика «Загиблі Боярської МТГ»
Володимир Ануфрієнко, представник Громадської спілки «Всеукраїнське військово-цивільне об’єднання “Бойове братерство України”», розповів про проєкт «Батьківське серце». Це дуже зворушливий всеукраїнський проєкт із виготовлення та вручення срібних кулонів у формі серця дітям загиблих героїв.
Боярська волонтерка та голова БО «Благодійний фонд «Сильні серцем»» Олена Шевченко запропонувала проєкт «Пам’яті героїв» по встановленню у парку Перемоги м. Боярка меморіальної експозиції.
Зустріч була насиченою, діловою та конструктивною. Багато питань почали вирішуватися поки захід іще тривав.