Соціальна робота Києво-Святошинського ЦСПР - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Соціальна робота Києво-Святошинського ЦСПР - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Соціальна робота Києво-Святошинського ЦСПР

Індивідуальна соціальна робота
Основою соціальної роботи фахівців ЦСПР є різні форми індивідуальної роботи. Це, зокрема, емоційна підтримка, інформування щодо пільг та гарантій, а також порядку їх отримання; залучення до відвідування груп та клубів ЦСПР; залучення до заходів, що відбуваються на базі ЦСПР, до волонтерської діяльності; сприяння в отримання гуманітарної допомоги. Робота відбувається з членами сімей військових, ветеранами та членами їхніх сімей, членами сімей загиблих, ВПО та представниками інших вразливих категорій.

Волонтерські майстерні
З початком повномасштабного вторгнення Росії на територію України Центр перетворився на осередок волонтерської діяльності, згуртував навколо себе волонтерів та активістів. Упродовж 2022 та початку 2023 рр. тисячі жителів Боярської громади долучилися в різній формі до волонтерської діяльності на базі Центру: приносили харчові продукти, тканину, парафін та інші витратні матеріали; переправляли готові вироби на фронт. За керівництва фахівців ЦСПР постійно діяла група «Волонтерські майстерні», яка охопила такі напрямки: виготовлення основ для маскувальних сіток; окопні свічки; поживні цукерки (сухофрукти, горіхи, какао); вітамінно-оздоровчі напої (лимони, імбир…); теплі устілки; спідня білизна; подушки; шкарпетки; дитячі вітальні листівки воїнам тощо.

Сприяння в передачі гуманітарної допомоги
Постійно відбувається співпраця з вітчизняними та міжнародними громадськими та благодійними організаціями з метою сприяння в передачі гуманітарної допомоги цільовим групам, з якими працює Центр. Це, зокрема ветерани та їхні сім’ї; сім’ї ЗСУ; сім’ї загиблих та зниклих безвісти; ВПО; сім’ї та особи, що знаходяться в складних життєвих обставинах. Представникам вразливих категорій передаються продуктові набори, одяг, ковдри, спальна білизна, спальні мішки, засоби особистої гігієни, санітарно-гігієнічні засоби, побутова хімія, лікарські засоби, медичні прилади тощо. Все це відбувалося у співпраці з ГО «Центр розвитку громад», БО «Фонд Боярської громади», Міжнародною організацією YMCA, волонтерами. Загалом до надання гуманітарної допомоги за сприяння ЦСПР було залучено близько двох десятків українських та міжнародних державних, благодійних та громадських організацій.

Робота з сім’ями загиблих та зниклих безвісти.
Особлива увага приділяється родинам загиблих. У рамках цього напрямку роботи відбуваються заходи з вшанування загиблих та померлих учасників бойових дій, зокрема у рамках проєкту «Вшануймо героїв» з облаштування державними прапорами могил загиблих бійців. Відбувається збір інформації до книги пам’яті. Членам родин загиблих надається психологічна підтримка. Фахівці з соціальної роботи ЦСПР сприяють в отриманні сім’ями загиблих гуманітарної допомоги.

Робота з ВПО
У ситуації, що склалася, фахівцям ЦСПР допоміг досвід, набутий у 2014-2015 роках. Вимушені переселенці – це та категорія, яка потребує особливої уваги й підтримки. Робота з вимушеними переселенцями передбачає індивідуальну роботу з емоційної підтримки, виявлення потреб; сприяння в передачі гуманітарної допомоги; роботу за програмами та проєктами, в яких задіяний ЦСПР; співпраця з благодійними організаціями та фондами, а також з організаціями-партнерами за проєктами, що спрямовані на соціально-психологічну реабілітацію та адаптацію ВПО до громади. Зокрема, були реалізовані програми для дітей ВПО “Канікули з користю” та “Школа патріотизму”.

Проєктна діяльність
У 2022-23 рр. Києво-Святошинський ЦСПР вийшов на новий рівень проєктної діяльності. Збільшилася кількість проєктів ЦСПР, які були подані в партнерстві з ГО «Центр розвитку громад» та БО «Фонд Боярської громади». Проєкти залучали до Центру нову аудиторію з-поміж цільових категорій, привертали увагу ЗМІ, допомагали отримати витратні матеріали для заходів та майстер-класів, канцелярське приладдя, санітарно-гігієнічні та мийні засоби для поточної діяльності Центру тощо. За 2022 рік на базі ЦСПР було реалізовано 23 проєкти різного масштабу за підтримки Фонду Боярської громади, Глобального фонду для фондів громад, у рамках конкурсу соціальних проєктів «БЗкошт. Спільнокошт Земляків», у співпраці з міжнародною молодіжною організацією YMCA та у рамках всеукраїнських конкурсів проєктів.

Виїзна робота у складі мультидисциплінарних команд
Постійно відбуваються виїзди в сім’ї ветеранів, загиблих воїнів, ВПО та сімей, що постраждали внаслідок військових дій населених пунктів Боярської МТГ та окремих районів Київської області з метою надання психологічної, соціальної, інформаційної, юридичної та гуманітарної допомоги. Одночасно членам сімей загиблих надається емоційна підтримка, вивчається їх запит. Під час виїздів також відбуваються зустрічі зі старостами та представниками ветеранської спільноти сіл Боярської територіальної громади та наближених населених пунктів з метою налагодження співпраці з представниками міських, селищних та сільських рад Фастівського, Бучанського та інших районів Київщини.

Сприяння у працевлаштуванні
Навчання з освоєння нових професій, профорієнтація (у тому числі вторинна), підбір вакансій, сприяння у влаштуванні на роботу. Це відбувалося в рамках співпраці з Фондом Боярської громади за проєктом «Візьми професію з собою»: навчання ВПО перукарській майстерності» (за підтримки Глобального фонду для фондів громад та Фонду Боярської громади). А також у співпраці з Міжнародною молодіжною організацією YMCA в рамках проєкту Y Hub (Молодіжний хаб): працевлаштування, формування соціально значущих життєвих навичок ВПО. У рамках цього проєкту відбулося навчання жінок з освоєння нових професій: візажистка, манікюрниця, масажистка, перукарка. Одночасно ВПО навчалися англійської мови, яка наразі вкрай важлива у всіх сферах нашого життя.

Клубна робота
«Українська весело» – клуб розмовної української мови у форматі групи самодопомоги
З травня 2022 року на базі ЦСПР успішно діє розмовний клуб «Українська весело». На заняття ходять люди з різним рівнем знань української мови. Під час клубних зустрічей відбувається психологічна та емоційна підтримка тих, хто вирішив перейти на українську мову; створюються умови для жвавого спілкування українською мовою. Невимушена, тепла й весела атмосфера сприяє тому, що навіть ті, хто довго не наважувався заговорити українською, починають спілкуватися.

«Позитив» – молодіжний клуб, що об’єднує дітей та підлітків з сімей ветеранів.
Молодіжний клуб «Позитив» діє з метою психологічної реабілітації дітей та підлітків від травм, отриманих внаслідок війни, підвищення їх стресостійкості; навчання способів саморегуляції та самовідновлення. Діяльність клубу останнім часом опинилася в колі уваги міжнародних ЗМІ, які зокрема зацікавились застосуванням каністерапії (психологічної роботи з застосуванням спеціально навчених собак) при роботі з дітьми, травмованими війною. На заняттях з дітьми побували журналісти таких загальновідомих іноземних інформаційних агенцій та газет: The associated Press (США), The Daily Telepgraph (Великобританія), Nexta (опозиційне білоруське видання), El Diario (Іспанія). Вийшли статті та телесюжети на багатьох іноземних ресурсах, зокрема «Голос Америки», Newsy, ABC News та інших. Заняття з дітьми клубу «Позитив» також відвідали вітчизняні телеканали 1+1, ТРК Київ, Дом.

«Активіст» – клуб соціальної активності. Діє з метою залучення цільових груп до громадської та волонтерської діяльності. Проєктна діяльність, співпраця з інститутами громадянського суспільства; зустрічі активістів і волонтерів, громадські та соціально важливі заходи, спрямовані на розвиток громади; ініціювання та участь у резонансних громадських заходах – акціях, толоках, круглих столах, форумах тощо.

Також на базі ЦСПР діють такі клуби:
Клуб дружин ветеранів та військових «Крилаті»: емоційна підтримка, психологічна просвіта, допомога у формуванні ресурсного стану, волонтерська зайнятість, взаємодопомога.
Клуб вихідного дня «Релакс-суботи»: надання комплексу послуг, змістовне дозвілля для всіх членів родини.
Клуб людей похилого віку «Затишок»: емоційна та психологічна підтримка, гуманітарна допомога, залучення до роботи волонтерських майстерень, святкові клубні зустрічі.