Києво-Святошинському ЦСПР – 20 років! – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Інша діяльність,  Діяльність,  Новини колективу,  Порядок роботи Центру

Києво-Святошинському ЦСПР – 20 років!

Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення (м.Боярка) скромно відзначає 20-річчя з дня створення.
1 листопада 2020 р. виповнилося 20 років з дня створення Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення. Наразі центр віднесено до сфери управління Міністерства у справах ветеранів України.
Києво-Святошинський ЦСПР – один із п’яти унікальних центрів, що були створені за ініціативи «ЮНЕСКО» з метою подолання гуманітарних наслідків Чорнобильської катастрофи. Ці центри реабілітації було засновано Міністерством надзвичайних ситуацій України та Київською обласною державною адміністрацією.
Центр було створено за вагомої підтримки міжнародних донорів, які фінансували навчання спеціалістів, ремонтні роботи, придбання меблів та обладнання. Заклад розпочинав свою діяльність у рамках Чорнобильської Програми ООН, а згодом – Чорнобильської Програми Відродження і Розвитку ПРООН в Україні. ЦСПР має репутацію надійного міжнародного партнера. Багато років він співпрацював з американською неурядовою організацією «Друзі Чорнобильських центрів в Америці», або «Friends of Chernobyl Centers U.S. Inc. (FOCCUS)». Міжнародні експерти орієнтували фахівців ЦСПР на довгострокову діяльність з реабілітації постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи населення та на розвиток місцевих громад.
На етапі заснування Києво-Святошинському центру було відведено особливу роль – працювати з постраждалими від Чорнобильської катастрофи дітьми з усієї Київської області. З 2000 по 2014 рік спеціалісти ЦСПР надавали допомогу маленьким пацієнтам у стаціонарних відділеннях Київської дитячої обласної лікарні в місті Боярка. Саме цим було зумовлено розташування Центру в одному з корпусів цієї лікарні.

У Центрі сформувався унікальний колектив високих професіоналів та небайдужих ентузіастів, фахівців широкого профілю, здатних до опанування нових напрямків роботи. За 20 років через Центр пройшло багато непересічних талановитих спеціалістів, але ті, хто залишався з Центром з перших років його діяльності, завжди були носіями традицій та підходів до роботи з громадами та постраждалими категоріями, закладених ще представниками Програм ООН. Це психологи Тетяна Бондаренко, Ганна Яценко, Оксана Слєпова; заступник директора по господарству Галина Безпрозванна; керівник інформаційно-аналітичної служби Марія Кириленко.

Діяльність Центру здійснювалася під керівництвом директорів Ксенії Самойленко (2000-2009рр.) та Ангеліни Лахтадир (з 2009 року по теперішній час).
За 20 років фахівцями Києво-Святошинського ЦСПР було надано 260.765 послуг.
У Центрі працюють психологи високої кваліфікації. За 20 років ними було проведено 15.621 індивідуальних консультацій.
Психологи ЦСПР проводять групи психологічної підтримки. Великою популярністю користувалися «Конверсія», «Майстерня Релаксу», «Квітка життя», «Психологічні вечорниці». За час існування Центру було проведено 17.176 груп, в яких взяли участь 125.542 клієнтів Центру.
Фахівцями з соціальної роботи було здійснено 72.407 індивідуальних робіт.
Фахівці Центру провели 945 масових заходів, у яких взяти участь 25.743 осіб.
З 2015 року в ЦСПР працюють інструктор з фізкультури та юрисконсульт. За цей час було надано 5.362 послуг з фізичної реабілітації та 474 юридичних консультацій.
У Центрі діє інформаційно-аналітична служба (ІАС), створено сайт ЦСПР, офіційну сторінку та групу «Друзі ЦСПР. Боярка» в соціальній мережі Facebook. За 20 років було здійснено 2.660 публікацій в друкованих та електронних ЗМІ.
З 2014 року Центр надає послуги ветеранам війни та членам їхніх родин. За цей час було надано 7.633 послуг ветеранам війни та 11.969 послуг членам їхніх родин. Діє клуб для сімей ветеранів «Крилаті», група емоційної підтримки «Берегиня» для жінок загиблих бійців.
Упродовж усього часу існування фахівці ЦСПР надають послуги також громадянам, які постраждали внаслідок надзвичайних ситуацій та/або зазнали впливу життєво небезпечних чи психотравмуючих подій, потрапили до кризової життєвої ситуації.
Центр працює з усіма віковими категоріями. Багато років діяли групи «Стати мамою», «Я та моя дитина», діють клуб для людей похилого віку «Затишок» та молодіжний клуб «Позитив».
Упродовж 20 років напрямки діяльності Центру коригувалися з урахуванням ситуації в країні та згідно з запитом місцевої громади. Центр швидко перетворився на осередок громадського життя, а фахівці ЦСПР стали визнаними лідерами думок. Багато років на базі ЦСПР діє клуб «Активіст». Окрема увага приділяється розвитку громади та громадянського суспільства. У співпраці з ГО «Центр розвитку громад» за підтримки Боярської міської ради та зарубіжних партнерів з 2004 року було реалізовано 47 проєктів та програм. Фахівцями ЦСПР проводились Конкурси соціальних проєктів та Ярмарки ідей, в рамках котрих фахівцями ЦСПР було адміністровано ще 49 проєктів. Силами співробітників ЦСПР на базі Центру проводились такі резонансні заходи, як круглі столи, форуми, конференції, практичні семінари для працівників соціальної сфери, представників інститутів громадянського суспільства та волонтерів. Проводились тематичні зустрічі, робочі наради тощо. ЦСПР тісно співпрацює з низкою інститутів громадянського суспільства та волонтерською спільнотою. У співпраці з ними проводяться туристично-пізнавальні збори, екотолоки, волонтерські заходи, благодійні акції тощо.
Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення – це успішний заклад з стабільним колективом високих професіоналів, прогресивними підходами до діяльності, усталеними традиціями. У спеціалістів ЦСПР під керівництвом директора Ангеліни Миколаївни Лахтадир багато планів на майбутнє та море ентузіазму. Центр продовжує працювати на благо громади!

image_pdfimage_print