Дистанційна робота з ветеранами спеціалістів Києво-Святошинського ЦСПР - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Дистанційна робота з ветеранами спеціалістів Києво-Святошинського ЦСПР - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Дистанційна робота з ветеранами спеціалістів Києво-Святошинського ЦСПР

Під час дії карантину через коронавірусну інфекцію COVID-19 спеціалісти ЦСПР проводять постійні обдзвони ветеранів. Це комплексна робота з сім’ями ветеранів, яка передбачає:

  • Інформування про послуги ЦСПР, що надаються он-лайн;
  • Виявлення нагальних потреб ветеранів, що виникли внаслідок карантину;
  • Швидке консультування з питань, які не потребують додаткового вивчення, а також збір запитів щодо більш ґрунтовних консультацій, зокрема юридичних;
  • Надання інформації про коронавірусну інфекцію, алгоритм дій в разі виникнення підозри щодо інфікування та про допомогу, яку надає Мінветеранів тим, хто захворів на COVID-19;
  • Визначення найбільш комфортних шляхів надання ветеранам регулярної інформації (Вайбер, Фейсбук-месенджер, Телеграм тощо);
  • Надання емоційної та психологічної підтримки, збір запитів на психологічні консультації;
  • Вивчення загальних настроїв у ветеранському середовищі у зв’язку з карантином;
  • Уточнення загальної базової інформації щодо ветеранів: переїзд до іншого місця проживання, стан здоров’я, зміна сімейного стану (одруження, розлучення, народження дитини);
  • Надання інформації щодо послуг ЦСПР, котрі чекатимуть на ветеранів по закінченню карантину;
  • Збір інформації щодо уподобань ветеранів та готовності отримувати певні види послуг з метою залучення членів їх родин до конкретних активностей.

Опитуванням та інформуванням ветеранів займаються юрисконсульт Ольга Гоголь та фахівці із соціальної роботи Оксана Скарженюк, Ольга Драч та Олеся Шніп.

Ось деякі їх враженнпя цих спеціалістів за результатами їх діяльності:

Переважно ветерани добре реагують на дзвінки спеціалістів ЦСПР, охоче йдуть на контакт, для багатьох важливо, щоб їх вислухали. Були поодинокі випадки, коли ветерани відмовлялися спілкуватися і просили їх не турбувати. До пандемії відношення загалом спокійне. Якихось особливих страхів та переживань, пов’язаних саме з коронавірусною інфекцією, спеціалісти не спостерігають. А ось щодо карантину відчувається реальна втома і нерозуміння, як довго все це ще буде тривати. Багатьох турбує відсутність роботи, безгрошів’я, невизначеність життєвих перспектив. Хоча загалом ті, хто не працює, знаходять собі роботу вдома: роблять ремонти, займаються городніми роботами. Сільські жителі та ті, хто проживає в приватному секторі, переносять карантинні заходи легше.
Ветеранів цікавлять питання матеріальної допомоги, оздоровлення, лікування, навчання, спадку, аліментів.
Одночасно з обдзвоном проводиться анкетування ветеранів щодо послуг ЦСПР, які чекатимуть на ветеранів по закінченню карантину.
Окремо проводяться також телефонні консультації з представниками ветеранських громадських організацій з питань проєктної діяльності та інформаційної підтримки.
Що стосується послуг ЦСПР, які стануть доступними після карантину, то найбільше ветеранів цікавлять масаж, фізкультура; масажне крісло; юридичні консультації; оздоровлення; отримання нової інформації; консультації з працевлаштування; психологічна підтримка; психологічні консультації; благодійна допомога.
Ветерани готові разом із сім’ями долучатися до таких заходів ЦСПР, як свята, заходи до знаменних дат; екскурсії, походи до театру та кіно; прогулянки на природу; сімейні заходи; заходи для дітей. Їх також цікавить громадська активність; клубні зустрічі, дискусії, обговорення актуальних проблем; зустрічі з цікавими людьми; спортивні змагання; туристичні заходи; майстер-класи; зустрічі з фахівцями щодо пільг, працевлаштування та юридичних питань.