Семінари в Києво-Святошинському ЦСПР для лідерів учнівського самоврядування та педагогів-організаторів району – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діти та молодь,  Діяльність

Семінари в Києво-Святошинському ЦСПР для лідерів учнівського самоврядування та педагогів-організаторів району

23 січня 2020 р. у Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся семінар-тренінг для лідерів учнівського самоврядування навчальних закладів району на тему «Як виявляти й долати булінг». Присутніх привітала директор Києво-Святошинського ЦСПР Ангеліна Лахтадир. Із вступним словом виступила методист районного методичного центру відділу освіти Тетяна Гончарук.
Тренінг розпочався із самопрезентації та актуалізації теми булінгу, яку провела представниця молодіжної організації «YMCA Боярка» Наталія Андрійченко. Молодіжним лідерам дуже сподобалась евритмічна вправа з м’ячиками на вироблення спільного ритму і командного духу. Психологи Ганна Яценко та Тетяна Бондаренко провели психологічний блок «Ми різні – ми рівні» та роботу в підгрупах з наступними презентаціями «Ми любимо Україну». Школярі не лише помріяли про те, що вони хотіли б бачити в рідній країні та чого б краще в ній ніколи не було, але й замислилися та виклали на папері, що вони готові робити вже завтра, упродовж місяця, упродовж року, щоб Україна стала розвиненою квітучою країною.
Поки з шкільними лідерами працювали психологи, педагоги-організатори взяли участь у практичному семінарі на тему «Дієвий патріотизм як складова національно-патріотичного виховання та як засіб профілактики негативних явищ в шкільних колективах», який проводила керівник інформаційно-аналітичної служби Марія Кириленко.
Спеціалісти ЦСПР підійшли до теми булінгу з тієї точки зору, що це негативне явище зазвичай є проявом своєрідної «хвороби» шкільного колективу, яка долається дієвим патріотизмом, соціальною активністю, волонтерською діяльністю, творчістю. Саме педагоги-організатори мають найбільше можливостей залучати школярів до таких видів діяльності. Педагоги поділилися досвідом благодійних акцій, ярмарків, концертів, екологічних заходів, допомоги раненим бійцям АТО/ООС, онкохворим, стареньким, людям з інвалідністю, тваринам тощо. Про роботу з дітьми ветеранів говорила з педагогами Ангеліна Лахтадир.
З метою профілактики емоційного вигорання, психолог Оксана Коннорова провела з педагогами практичне заняття зі знаходження власних внутрішніх ресурсів. Були застосовані метафоричні карти (колода «Натхнення»), вправи на зняття стресу, релаксацію, розпруження.
Педагоги також отримали роздаткові матеріали з теми патріотизму, гарячі телефони, за якими може подзвонити кожен, кого зачепила ситуація шкільного цькування та інформаційні листки з послугами ЦСПР ветеранам та членам їхніх сімей.

image_pdfimage_print