Відкриття Ветеранського простору на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Відкриття Ветеранського простору на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Відкриття Ветеранського простору на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації

26-го жовтня 2019 року, о 12.00 у місті Боярка Київської області відбулося урочисте відкриття оновленого Ветеранського простору. Безпечна комфортна територія  для ветеранів облаштована на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації, який є структурним підрозділом Міністерства у справах ветеранів України.

Подія стала можливою завдяки грантовій допомозі міжнародних донорів. На базі Центру соціально-психологічної реабілітації одночасно реалізується два проєкти.

Це проєкт ініціативної групи від боярської громади «Громадський простір» у рамках проєкту «Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей», що впроваджує Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансової підтримки Європейського Союзу. А також проєкт «Ветеран хаб» від ГО «Центр розвитку громад», що фінансується Міжнародною організацією «Всесвітня єврейська допомога» та реалізується за підтримки Ресурсного центру ГУРТ.

На урочистому відкритті були присутні заступник директора департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації, начальник управління праці та зайнятості населення Мацько Сергій Вікторович; депутат Київської обласної ради Кармазін Сергій Вікторович; депутат Боярської міської ради  Лавріненко Любов Степанівна; голова Києво-Святошинської організації української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Козленко Лариса Леонтіївна; голова Боярської міської організації «Ветеранів війни, праці, дітей війни та Збройних Сил України» Хоменко Лідія Леонтіївна. Серед присутніх були партнери Центру, представники громадських організацій «Боярка-АТО», «Спілка учасників АТО Боярки», «Центр розвитку громад», «YMCA Boyarka», «Мужність Холодного Яру», «Боярське товариство сприяння обороні України», а також Боярського інформаційного центру та Боярського краєзнавчого музею. 

Ангеліна Миколаївна Лахтадир, директор Центру, голова ініціативної групи від Боярської громади та член правління ГО
«Центр розвитку громад» презентувала діяльність Центру за проєктами.

Цього дня на присутніх чекала екскурсія оновленим ветеранським простором, презентація діяльності за проєктами, виступи почесних гостей та ветеранів, фуршет і неформальне спілкування.  

Ветерани прийшли цілими родинами. Для дітей різного віку в цей час була організована зона змістовного дозвілля. З дітьми працювали спеціалісти Центру.

Крім офіційних осіб, що представляли обласні структури, слово мали ветерани. Зокрема, учасник АТО Максим Мушинський презентував ідею проєкту зі створення баз відпочинку для ветеранів та їх родин у Карпатах та в Херсонській області на острові Джарилгач, що були б засновані самими ветеранами.  Ветеран Юрій Васьковський зупинився на проблемі комунікації між ветеранами, державою та суспільством.

Прозвучали на відкритті й проблеми, які роками ускладнюють діяльність Центру. Найболючіша – це щорічні складнощі із подовженням оренди приміщення у  комунального закладу Київської обласної ради «Київська обласна дитяча лікарня». 

Цей захід було висвітлено на Центральному телеканалі Суспільного.

Довідка:

Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення – це державний заклад, створений у 2000 році за сприяння Чорнобильської програми ООН для роботи з населенням, що постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС. З 2014 року Центр надавав допомогу учасникам АТО/ООС, ВПО та особам, що потрапили до складних життєвих обставин. Після підпорядкування у 2019 році Міністерству у справах ветеранів, робота з учасниками АТО/ООС стає для спеціалістів Центру пріоритетним напрямком діяльності.  

У Центрі для ветеранів облаштовано зону відпочинку, тренінгові зони, бібліотечний куточок, кімнату психологічного розвантаження, творчу залу, кабінет індивідуального консультування, дитячу ігрову кімнату, кабінет фізкультури.  У цьому безпечному комфортному просторі на ветеранів чекають кваліфіковані спеціалісти – психологи, соціальні працівники, юрист, інструктор з фізкультури, консультант із питань соціальної активності.