Семінар з працевлаштування для ветеранів АТО - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Семінар з працевлаштування для ветеранів АТО - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Семінар з працевлаштування для ветеранів АТО

19 травня 2018 року в Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення (м.Боярка) відбувся практичний семінар «Господар своєї долі: як знайти роботу та професію до душі». Захід було організовано та проведено для ветеранів АТО та членів їхніх сімей, але до участі були запрошені всі зацікавлені.
Від організаторів заходу – Києво-Святошинського ЦСПР – участь у семінарі взяли директор Центру Ангеліна Лахтадир, психолог Ольга Доманіна, керівник інформаційно-аналітичної служби Марія Кириленко.
На семінарі головними доповідачами були представниці Центру практичної допомоги захисникам України AxioS, який спеціалізується на допомозі ветеранам у пошуку роботи й працевлаштуванні. У Центрі AxioS працюють айчари, профорієнтологи, психологи, юристи, які допомагають розібратися в собі та знайти справу до душі. Спираючись на світовий досвід, фахівці Центру привертають увагу як демобілізованих, так і працедавців до важливості використання військового досвіду у професійному зростанні ветеранів. Спираючись на досвід іноземних фахівців США, Ізраїлю та Грузії, вони розробили програму соціалізації та реінтеграції бійців з урахуванням особливостей війни в Україні.
Про профорієнтацію та про те, як зробити перші самостійні кроки у вирішенні проблеми вибору та пошуку роботи розказала працівник Центру AxioS Тамара Бунтова. Вона наголосила на необхідності сказати собі правду і визначитися, чи те, чого ви прагнете, потрібно саме вам. Чи, може, ви просто відгукуєтеся на бажання рідних, очікування соціуму та певні соціальні стереотипи. Важливо також оцінити наявні ресурси та надбання минулих років – професійний досвід у різних сферах, набуті під час служби навички, колишнє хобі… А ще – з урахуванням доходу сім’ї окреслити економічні потреби, щоб зрозуміти, яка заробітна плата є мінімально прийнятною. А тоді – маленькими кроками рухатися до своєї мети…
Однією з ветеранами мовою розмовляла з присутніми Наталія Борисовська, у недавньому минулому кадровий військовий, учасник АТО, а нині менеджер з персоналу Центру AxioS. Насамперед вона радить ветеранам зняти форму, перестати жаліти себе, не зловживати спиртним та звертатися до професіоналів по допомогу у пошуку роботи. Пані Наталя навела зі своєї практики багато прикладів вдалого працевлаштування ветеранів, у тому числі за кордоном.
Від Києво-Святошинського районного центру зайнятості участь в практичному семінарі взяла провідний фахівець з питань зайнятості Людмила Чоповська, яка висвітлила широкий спектр послуг, що надаються Центром зайнятості ветеранам АТО та іншим верствам населення. Центр зайнятості надає кваліфіковані консультації, пов’язані з працевлаштуванням, проводить психодіагностичне тестування з вибору професії, допомагає пройти професійну підготовку або перепідготовку, підвищити свою кваліфікацію з перспективою подальшого працевлаштування; отримати додатковий заробіток шляхом участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру; визначитися з перспективою організації власної справи. Людмила Олексіївна також повідомила, що віднині можна звертатися до будь-якого центру зайнятості без прив’язки до місця реєстрації.
Фахівець з працевлаштування ЦСПР, психолог Ольга Доманіна висвітлила весь спектр послуг, які надає ветеранам Центр соціально-психологічної реабілітації населення безпосередньо з питань працевлаштування та задля вирішення дотичних проблем.

Послуги ЦСПР для тих, хто шукає роботу:
• Виявлення психологічних проблем, які перешкоджають конструктивному налаштуванню на пошук роботи, подолання психологічного безробіття.
• Виявлення та допомога у подоланні сімейних проблем, які збільшують напруження в сім’ї та ускладнюють процес пошуку або зміни роботи.
• Зняття загальної психологічної та фізичної напруги: релаксаційний масаж, тілесні вправи, навчання способам розслаблення.
• Вторинна профорієнтація: діагностика професійних вподобань, визначення нової професії, допомога в пошуку шляхів перекваліфікації , інформування про пільги при перепрофілюванні.
• Формування вміння презентувати себе перед роботодавцем: навчання складати резюме, правильно триматися, успішно проходити співбесіди.
• Підтримка зв’язку з Центром зайнятості та конкретними роботодавцями.
• Заходи з соціалізації демобілізованих: допомога в пошуку видів активного відпочинку та хобі. Залучення до заходів Центру тощо.

По завершенні семінару, присутні мали змогу отримати відповіді фахівців на особисті питання та записатися на індивідуальні консультації.