Проект «Сімейний портрет» завершено! – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Проєкти,  Сімейне коло

Проект «Сімейний портрет» завершено!

21 жовтня 2017 року в Києво-Святошинському центрі соціально-психологічної реабілітації населення відбувся святковий завершальний захід за проектом «Сімейний портрет: фотографії родин учасників АТО», що був реалізований ГО “Центр розвитку громад” за підтримки Британської ради та Боярської міської ради (матеріали для фотозон, друк фото та рамки для світлин). Керівник проекту – Ангеліна Лахтадир, творчий керівник – Ольга Красота, фотограф – Мар’яна Зав’ялова.

Захід було проведено в форматі вернісажу: на виставці були представлені всі сімейні фотографії  учасників проекту.

У рамках проекту відбулося 4 фотосесії, в яких взяли участь 30 родин учасників АТО. Мета проекту – не просто сфотографувати сім’ю, але й  дати можливість всім членам родини побути разом в незвичній атмосфері, випробувати себе в новій ролі,  відчути позитивні емоції, познайомитися з іншими сім’ями вояків. Представники ГО “Центр розвитку громад” та спеціалісти ЦСПР доклали максимум зусиль, щоб учасники проекту відчули, що сім’я – це найдорожче, що є у людини.

Світлини прикрасили всю стіну в конференц-залі ЦСПР. На вернісажі зібралися родини, що були зображені на фотопортретах та виконавці проекту. А ще – волонтери, представники Боярської міської ради та Києво-Святошинського центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді.

Директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир привітала учасників АТО з Днем захисника України. Хвилиною мовчання вшанували тих, хто загинув, захищаючи Батьківщину. Ангеліна Миколаївна розказала, що проект “Сімейний портрет” – це логічне продовження проекту “Портрет бійця”, за яким Центр працював минулого року спільно з БФ “Творча криївка”. Тоді кращі київські художники безкоштовно написали низку портретів учасників АТО на знак подяки за мужність та відвагу.

Учасників вернісажу привітала заступник міського голови Тетяна Кочкова, яка передала подарунки від Боярської міської ради – новенькі фотоальбоми «Боярка: Події. Факти. Люди».

У центрі уваги були також спеціалісти Центру (психологи та соціальні фахівці), які  працювали на фотосесіях, готували фотозони, створювали для членів родин учасників АТО комфортну атмосферу, готували їх до зйомок, спілкувалися, забезпечували відповідне психологічне налаштування.

Почесними грамотами були відзначені фотограф проекту Мар’яна Зав’ялова, а також волонтери Софія Козаченко та Ольга Дзюбенко, які допомагали в реалізації проекту. Подяку отримав також Києво-Святошинський центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, на території якого було облаштовано декілька фотозон.

Працівники ЦСПР Ольга Красота, Ганна Яценко та Оксана Коннорова розповіли про свої враження від проекту.

Із відгуків спеціалістів ЦСПР: «Дуже приємно бачити, як  міняється настрій у бійця, як він відкривається, щиро, доброзичливо, ніжно дивиться на дружину, обіймає дітей, посміхається…  Ці хвилини душевного спокою та радості варті того, щоб працювати за такими проектами».

Зі словами вдячності від імені учасників проекту виступив учасник бойових дій Сергій Вацко.

Із відгуків учасників АТО: «Цей проект подарував багато позитивних емоцій, ми дякуємо, що є небайдужі люди, здатні реалізовувати такі корисні проекти».

Дует “Відродження” (композитор Ярослав Маланчук та письменниця Анна Омельченко) привітали присутніх піснями та віршами, присвяченими  Майдану та героям-захисникам.  А під час душевного спілкування за чашкою чаю присутні обмінялися враженнями,  обговорили подальшу співпрацю. Спеціалісти ЦСПР змогли зайвий раз дізнатися запит учасників АТО та членів їхніх сімей на послуги Центру.

По закінченні заходу всі сімейні портрети знайшли своїх хазяїв та попрямували разом із ними до затишних домівок, де будуть жити як згадка про щасливі хвилини сімейного єднання та злагоди, виконуючи своє психотерапевтичне призначення.

image_pdfimage_print