В ЦСПР діють групи самодопомоги та емоційної підтримки для залежних і співзалежних - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення В ЦСПР діють групи самодопомоги та емоційної підтримки для залежних і співзалежних - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

В ЦСПР діють групи самодопомоги та емоційної підтримки для залежних і співзалежних

5 вересня 2017 року відбулася зустріч спеціалістів Києво-Святошинського ЦСПР з фахівцями Новопетрівського ЦССДМ та волонтерами Корпусу Миру.  Корпус Миру США в Україні представляли волонтери Еван Дікайн та Кейтлін Лерч (перекладач – Вікторія Ковальова). Від Новопетрівського сільського соціального центру сім’ї, дітей та молоді участь у зустрічі взяли директорка Центру Тетяна Кот та фахівець із соціальної роботи Тетяна Залазна. Серед запрошених була також Юлія Антонська, керівник групи для співзалежних. Корпус миру – американська неурядова організація. Її волонтерські проекти спрямовані на громадянську освіту, заохочення здорового способу життя, профілактику ВІЛ, лідерські тренінги для молоді, роботу з внутрішньо переміщеними особами. Метою зустрічі було ознайомлення з роботою груп самодопомоги на базі Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації. Гостей Центру цікавило все – починаючи від організації груп до пошуку додаткових ресурсів для їх успішного функціонування. Фахівці ЦСПР розповіли, якою була мета створення груп підтримки, скільки це взяло часу, як доєднуються нові члени, яка відвідуваність, яким є вплив груп на громаду. 

Директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир розказала про непростий шлях створення на базі ЦСПР групи Анонімних алкоголіків і про те,  наскільки успішною ця група стала сьогодні. Психолог Ольга Доманіна розказала про вивчення роботи спеціалізованих реабілітаційних центрів. На жаль, в країні склалася ситуація, що більшість таких центрів є комерційними. Звичайно, деякі з них готові приймати учасників АТО за пільговими тарифами. Але навіть з урахуванням знижок ціни для більшості залишаються недоступними (особливо, якщо врахувати, що лікування має бути довгостроковим). Психолог Наталія Жанталай висвітлила особливості групи емоційної підтримки для співзалежних жінок, якою вона керує.

А Юлія Антонська розповіла, як буквально за місяць новостворена група Ал-Анон для співзалежних успішно розпочала свою діяльність. Керівник інформаційно-аналітичної служби Марія Кириленко розказала про інформаційну складову роботи, зупинилася на специфіці функціонування груп самодопомоги в невеликих населених пунктах. Зокрема, Марія Іванівна розказала, як поступово (але набагато швидше, ніж очікувалося) суспільство звикає до того, що проблеми залежностей найбільш ефективно долаються в групах самодопомоги (анонімні групи, закриті від сторонніх) та в групах психологічної та емоційної допомоги (під керівництвом психолога).

 Нагадуємо, що в ЦСПР діють наступні групи:

Для співзалежних родичів алко- та наркозалежних:

• Група емоційної підтримки для співзалежних жінок та інших родичів алкоголіків та наркоманів. Щовівторка, о 17.00.050-778-67-21, 098-058-48-03 (Ольга Доманіна, психолог ЦСПР).
• Група Ал-Анон за програмою самодопомоги 12 кроків. Щосереди, о 19.00, 067-761-56-97 (Юлія).

Лише для алкозалежних:

• Група самодопомоги «Анонімні алкоголіки». Щосереди, о 19.00. 098-28-08-777 (Василь).