Релакс відбувсь! Допомога учасникам АТО під час курортної реабілітації - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Релакс відбувсь! Допомога учасникам АТО під час курортної реабілітації - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Релакс відбувсь! Допомога учасникам АТО під час курортної реабілітації

У серпні 2017 року спеціалісти Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення Оксана Коннорова та Надія Величко надавали психологічну допомогу учасникам АТО, членам їхніх сімей та волонтерам, що відпочивали на курорті Катранка (Одеська область). Психологи ЦСПР працювали впродовж 10 днів на запрошення Благодійного фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів» (Президент – Костянтин Вінніченко). На реабілітації перебувало 43 дорослих та 28 дітей.
Спеціалісти Центру виконували соціально-психологічну роботу: створювали дружню атмосферу; проводили психологічні консультації; допомагали кожному відпочиваючому подолати стресове навантаження; вчили відновлювати свої внутрішні ресурси; організували та провели родинне свято «День вишиванки» та захоплюючий дитячий квест. Масові заходи супроводжувались цікавими конкурсами, спортивними змаганнями, малюванням, читанням віршів.
Учасники АТО та їх сім’ї відпочили у Катранці тілом і душею. Завдяки роботі персоналу, психологів та волонтерів була створена особлива доброзичлива цілюща атмосфера, яка сприяла повноцінному фізичному та психологічному відновленню. Незважаючи на дещо спартанські умови перебування, учасники АТО були огорнуті увагою, піклуванням та любов’ю.
Художники-волонтери проводили цікаві майстер-класи для дітей і дорослих, кухарі готували смачнющі страви, а місцева громада надавала потужну волонтерську підтримку: забезпечувала харчами, смаколиками та пільговими екскурсіями до міста Вілково, що здобуло славу української Венеції. Це чарівне містечко вразило відпочиваючих неповторним місцевим колоритом, незвичними вуличками, якими доводиться пересуватися човном, унікальним місцевим музеєм, створеним волонтером-художником Олексієм Шароновим.
Докладніше про сам курорт. Катранка — це рекреаційна зона, що входить до меж населеного пункту Лиман (Татарбунарський район Одеської області), що розкинувся на узбережжі лиману Джантшейський на території Національного природного парку «Тузловські лимани». У Катранці можна побачити казкові пейзажі: лимани, озера, дивовижних звірів, різних птахів, серед яких багато бакланів, чайок, чапель та навіть пеліканів, що кожного дня вранці та ввечері прилітають з Румуніі до Українських лиманів. Але головне – це надзвичайно чисте повітря та кришталево-прозоре море.
Десять днів пролетіло дуже швидко, прощатися нікому не хотілось…

Матуся загиблого Героя Зоя Андріївна написала зворушливий вірш на згадку про відпочинок у Катранці:

Ну ось і все, Катранка відшуміла
Прибоєм хвиль і леготом води.
Ширяє в небі чайка біла,
Немов пита: «Приїдеш ще сюди?»

Ти крильми розгортаєш їй долоні
Й шепочеш: «Білокрила, прощавай,
В оцих просторах трепетно-солоних
Мене в наступнім році виглядай!»

Вона кружляє над гладінню моря,
Вона киває помахом крила,
І радість вже взяла над смутком гору,
Релакс відбувсь: додому вже пора!

На берег море висипа смарагди
І перламутр, в рожевий тон емаль,
Жаль розставатись – ніде діти правди
Ще глазурова манить, кличе даль.

Релакс відбувсь, прощай, Катранко,
«Єдність побратимів»…
Надовго проросли ясні лимани море синє,
Всім додають і сили, і снаги.

Вечірні рейси ситих пеліканів
Ще раз доводять нашу щедру суть,
Крильми нам машуть чаплі і баклани…
Прощайте, друзі, всім вам в добру путь!

Прощай Катранко, степова колиско,
Щоденна спеко, ранків прохолодь…
До серця нам припала близько-близько –
Тепер у сни нам радісні приходь!