Місяць: Травень 2017 - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Місяць: Травень 2017 - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Участь Києво-Святошинського ЦСПР у фестивалі “Зустрінемось! – З війни до миру”.

27 травня 2017 року спеціалісти Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення вже вдруге взяли участь у  Родинному фестивалі «Зустрінемось! – З війни до миру». Організатори фестивалю: Благодійний Фонд “Чисте небо”, Центр Допомоги учасникам АТО в Київській області, Спілка учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій в м. Києві за підтримки КОДА, КОР, КМДА.

Директор ЦСПР Ангеліна Лахтадир, психолог Наталія Жанталай, юрист Ольга Гоголь та масажист Оксана Ткаченко презентували роботу Центру учасникам Фестивалю, надали інформацію про послуги, які надає центр, провели юридичні та психологічні консультації та презентаційний масаж. Найбільше учасників АТО цікавили пільги для сімей учасників АТО, безкоштовне медичне обстеження, лікування гепатиту С, боротьба з алкозалежністю, санаторно-курортне оздоровлення, соціальні підприємства.

Одночасно відбувалося знайомство з іншими організаціями, які також працюють з учасниками АТО.

Мета фестивалю – дати можливість воїнам зустрітись, поспілкуватись та спільно із спеціалістами знайти дорогу до мирного життя. На заході були присутні демобілізовані учасники АТО, воїни-добровольці, члени їх родин, члени сімей загиблих, волонтери.  В програмі, крім інформаційної частини, були передбачені концертна програма, фотовиставка, майстер-класи тощо.

Під час проведення Фестивалю демобілізовані учасники АТО, воїни-добровольці, члени їх родин та волонтери  отримали  кваліфіковану допомогу юристів, психологів, реабілітологів, слухали пісні у виконанні українських музикантів, відвідали фотовиставку та ярмарку вакансій. Взяли участь у різноманітних майстер-класах, арт-терапії. Для дітей були облаштовані дитячі майданчики.




Центрам соціально-психологічної реабілітації населення надано більше повноважень

18 травня 2017 року Кабінет Міністрів України своєю постановою вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги центрами соціально-психологічної реабілітації населення.

Мінсоцполітики розробило відповідний проект акта з метою відновлення механізму використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо надання соціальної та психологічної допомоги населенню і забезпечення оптимального і ефективного функціонування центрів соціально-психологічної реабілітації населення.

Прийняте Урядом рішення дозволить:
– відновити законність надання центрами соціально-психологічної реабілітації населення допомоги більш широкому колу отримувачів послуг, дотичних до цільової групи;
– усунути невідповідність нормативно-правового регулювання використання бюджетних коштів і показників ефективності їх використання;
– враховувати пріоритети як державної соціальної політики, так і потреби територіальних громад.

Водночас у Мінсоцполітики зазначають, що дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» поширюється, у тому числі, на членів сімей загиблих, осіб, які стали інвалідами війни внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, ветеранів війни з числа учасників бойових дій в Афганістані, інших миротворчих місій.

Надання якісних соціальних і психологічних послуг учасникам антитерористичної операції неможливе без залучення до роботи з ними їх найближчого соціального оточення, та надання професійної допомоги членам їх сімей, які зазнають вторинної травматизації.

Таким чином, зазначеними змінами до Порядку використання коштів планується надати можливість центрам надавати послуги внутрішньо переміщеним особам з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції та іншим громадянам, постраждалим внаслідок надзвичайних ситуацій (в результаті військових дій, катастрофи, аварії, небезпечного природного явища, іншого лиха, у тому числі, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи) та тим, які зазнали впливу життєво небезпечних чи психотравмуючих подій (зазнали насильства), потрапили в кризову життєву ситуацію (у зв’язку з втратою здоров’я, каліцтвом чи іншими серйозними проблемами, що докорінно змінюють життя) і потребують професійної допомоги.

При цьому психотравмуюча подія – це ситуація, яка є небезпечною для життя та здоров’я людини, може супроводжуватися відчуттям безсилля, страху, жахливими картинами (військові чи бойові дії, терористичні акти, вбивства, сексуальне чи фізичне насилля, ДТП, стихійні лиха тощо) і в контексті постанови має узагальнений характер.

Прийняття акта не передбачає додаткових витрат з державного бюджету. Штатна чисельність працівників центрів не збільшується та залишається на рівні 2014-2016 років.

Про це повідомляє “Урядовий портал”

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.05.2017 № 343 




“Дружини України” зустрічалися в Боярці

420-21 травня 2017 року в Києво-Святошинському ЦСПР (м.Боярка, директор Ангеліна Лахтадир) відбулася спільна зустріч жінок із сімей учасників АТО, волонтерів та спеціалістів ЦСПР – психологів, соціальних працівників, фізичних реабілітологів. У такій формі відбулася 3-тя, заключна сесія Школи керівників груп самодопомоги за проектом «Дружини України» (організатори – Київська міська спілка ветеранів АТО та ГО «Життя після АТО») Координатори зустрічі: від проекту – Світлана Доманчук, а від ЦСПР – Ольга Доманіна. Дружини та доньки учасників АТО прибули з різних міст України – Дніпра, Білої Церкви, Києва, Боярки.

18675299_836258996527213_1646970239_oПершого дня на жінок чекала вкрай насичена програма. Були всебічно розглянуті теми «Повернення у соціум. Складнощі життя після АТО» та «Як створити зцілюючу атмосферу для свого чоловіка». Психолог Наталія Жанталай висвітлила також теми «Алкоголь і боротьба зі стресом» та «Проблеми насильства у сім’ї». Потім – масажне крісло і послуги масажистів Оксани Ткаченко та Наталії Гусейнової.3

Психолог Оксана Коннорова ознайомила з методом «Тре», психолог Надія Величка провела декілька психологічних консультацій. Соціальний працівник Ольга Красота провела майстер-клас із декупажу гільз.

2Наступний день був сповнений спілкуванням із природою: прогулянка екологічною стежкою; чарівне Срібне джерело; Йосипівський ставок; для дітей квест від молодіжної організації YMCA Boyarka; енергетично підживлювальні вправи на природі від психолога Надії Величко; розгляд тем «Гнів та агресія: як конструктивно вирішувати конфлікти», «Діти і війна: як створити безпечну й здорову атмосферу для ваших дітей».

56Така корисна та емоційно насичена програма не залишила байдужими жінок з сімей учасників АТО, які палко дякували спеціалістам ЦСПР за гостинність і теплий прийом: «Ви справжні чарівниці. Ми обов’язково приїдемо ще».




Цікаве дозвілля для дітей учасників АТО, присвячений Міжнародному дню сім’ї

16  травня 2017 року у Мотузковому парку «Family Park», що на території міського парку, за сприянням Боярського туристичного клубу “Іскра” та Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення відбувся захід для дітей учасників АТО, присвячений Міжнародному дню сім’ї. Захід був організований з метою створення активного дозвілля для дітей та родин учасників АТО. Спільний відпочинок сприяє зміцненню родинних стосунків та дарує яскраві сімейні враження. До заходу долучились директор Центру Ангеліна Лахтадир, юрист Ольга Гоголь, соціальний педагог Віра Ковальова та соціальний працівник Ольга Красота.

09090

Хочемо висловити подяку керівнику Боярського туристичного клубу «Іскра» Олександру Косяченко та Дарині Косяченко. Також особливу подяку організатори та учасники заходу висловлюють інструкторам, учням 7- В класу Пельтек Едуарду та Кручиніну Максиму Боярської загальноосвітньої школи I-III ст. № 5. В такому юному віці хлопці показали високу майстерність та обізнаність у своїй справі.

668

Подолавши дитячу трасу, подвійний тролей, випробувавши себе в Мегадартсі, діти взяли участь у майстер-класі від спеціаліста Києво-Святошинського ЦСПР – Ольги Красота. Дуже важливо, що багато хто з дітей вперше спробував себе на трасі мотузкового парку і отримав купу позитивних емоцій, які так яскраво відображені на фото.

666

909007




ЦСПР долучився до міських та районних заходів із вшанування пам’яті захисників України у Другій світовій війні

6565

Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення долучився до міських та районних заходів із вшанування пам’яті захисників України у Другій світовій війні. До Дня пам’яті та примирення 8 травня 2017 року у парку Перемоги в м.Боярка відбулося вшанування полеглих ветеранів війни. Панахиду за полеглими воїнами відслужив настоятель Свято-Покровської парафії УАПЦ митрофорний протоієрей Димитрій Присяжний. Присутні поклали квіти до Обеліску слави, пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні й АТО та пам’ятнику воїнам-інтернаціоналістам. В рамках заходу відбулося відкриття «Фотосушки»: виставки фотографій наших земляків, які зі зброєю в руках захищали нашу Батьківщину на фронтах Другої Світової війни та під час бойових дій в зоні АТО.

А 9 травня на День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у парку Перемоги відбулася урочиста хода, організована керівництвом Києво-Святошинського району.

ё1

72-гу річницю Перемоги відзначили надзвичайно тепло, патріотично та емоційно. На урочистостях були присутні голова Києво-Святошинської райдержадміністрації Мирослава Смірнова, голова райради Вадим Гедульянов, заступник голови РДА Михайло Лєзнік, військовий комісар району Олег Гончарук, голова Києво-Святошинської ради ветеранів війни, праці та Збройних сил України Анатолій Пастовенський, Боярський міський голова Олександр Зарубін.

18342040_1290816884365573_1269814840388611533_n

Вони взяли участь в урочистій ході разом із ветеранами, учасниками АТО та іншими жителями району та поклали квіти до монументу Перемоги, віддавши шану тим, хто у роки Другої світової війни боровся за Україну. Колону очолювали вихованці ліцею імені Івана Богуна. Працівники Центру привітали громадську організацію «Боярська міська організація інвалідів війни, Збройних сил України та учасників бойових дій» (голова Нурищенко Володимир Адрійович) та «Боярську міську організацію ветеранів війни та Збройних сил України» (голова – Хоменко Лідія Леонтіївна).




Спеціалісти Центру привітали ветеранів ІІ-ї світової війни із Днем перемоги

5 травня 2017 року спеціалісти Києво-Святошинського центру соціально-психологічної реабілітації населення привітали ветеранів ІІ-ї світової війни із Днем перемоги. Директор Центру Ангеліна Лахтадир, психолог Ольга Доманіна, фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою Ольга Кириленко та соціальний педагог Віра Ковальова цього сонячного ранку завітали до осель ветеранів, щоб привітати їх із святом та подарувати невеличкі подарунки та солодощі. Серед подарунків були чудові вироби, котрі допомогла створити працівник ЦСПР Ольга Красота, яка під час майстер-класу  вчила декорувати стріляні гільзи із зони АТО в техніці декупажу та розпису.

gilzy2-550x309

Оригінальні підсвічники  було оздоблено маками, півниками, мальвами, чорнобривцями… Ветерани отримали також інші зворушливі подарунки,  зокрема барвисті саморобні листівки із маками та теплими словами від учнів Боярської гімназії (5-Є клас). Ветерани були дуже зворушені, щедро ділилися сумними та веселими спогадами про часи війни. Їхні очі горіли, здавалося, що вони помолодшали на багато років. Були і сльози, і сміх… 18302438_216544725503989_1135535258_nГерої війни не хотіли прощатися, щиро дякували,  говорили багато теплих слів на адресу працівників Центру. Не тільки для ветеранів, але і для співробітників ЦСПР цей день приніс багато теплих емоцій, подарував психологічний ресурс на майбутнє. Відчувалося, що  набагато більше, ніж подарунки, старенькі цінують увагу і тепле слово. Попереду міські та районні заходи – День пам’яті та примирення (8 травня) та День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня), у котрих працівники Центру також візьмуть участь.  Ми пам’ятаємо та шануємо наших героїв…  Дуже важливо згадувати їх не лише на свята.

 

18318878_216541962170932_1959729441_o 18362001_216544495504012_1637062001_o DSCN1030 DSCN1035