Учасники АТО можуть отримати державну підтримку при придбанні чи будівництві житла — 50% його вартості - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Учасники АТО можуть отримати державну підтримку при придбанні чи будівництві житла — 50% його вартості - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Учасники АТО можуть отримати державну підтримку при придбанні чи будівництві житла — 50% його вартості

zhitlo-ATO

Минулого тижня Верховна Рада України прийняла закон, за яким учасники АТО можуть отримати державну підтримку при придбанні чи будівництві житла — 50% його вартості

«…Ми повернулися з передової до мирного життя і готові працювати, аби забезпечувати свої сім’ї та виховувати дітей. Проте отримання власної домівки для ветеранів АТО залишається надскладною задачею, розв’язати яку без допомоги держави нереально. Звертаємося з проханням якнайшвидше прийняти Закон України «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва»… Сподіваємось бути почутими».

Із таким зверненням учасники АТО постукали в двері до влади з проханням допомогти розв’язати житлову проблему. Минулого тижня Верховна Рада України прийняла цей важливий і довгоочікуваний Закон, який неодмінно має посприяти вирішенню наболілого питання. Відтепер у багатьох учасників АТО може з’явитися шанс суттєво поліпшити житлові умови.

Досі в нашій державі в рамках Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010–2017 роки розвивалися два види державної допомоги — доступне житло та пільгове молодіжне кредитування, які користувалися чималим попитом серед широкого кола громадян. Так, спочатку держава компенсувала близько 30% суми молодим сім’ям, які брали в кредит житло, а потім і всім тим, хто перебував на квартирній черзі. У такий спосіб протягом 2010–2014 років 3610 родин отримали державну підтримку на будівництво житла.

Прийнятий минулого тижня закон ухвалив державну підтримку, згідно з якою учасникам АТО можна буде отримати 50% державних коштів на купівлю або будівництва житла. Окрім того, законом передбачено підтримку в наданні пільгового іпотечного житлового кредиту, який нараховуватиметься з процентною ставкою в розмірі облікової ставки Національного банку України плюс два відсотки. У разі надання кредитів за рахунок бюджетних коштів фінансовою установою — виконавцем державної цільової програми будівництва (придбання) доступного житла річні відсотки становитимуть 10%. Тож порівняно з 25% від нинішніх вітчизняних банків подібних кредитів державна пропозиція виглядає доволі вигідною.

За підрахунками фахівців, для реалізації нового закону, який дозволяє отримати житло ветеранам АТО на пільгових умовах, потрібно щонайменше 10 млрд грн. Скажу більше, протягом останніх років фінансування Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010–2017 роки було заморожене. Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» також не було передбачено жодної гривні на її відновлення. Тим часом новий закон чекає на підпис Президента, а Кабінет Міністрів, хочеться сподіватися, шукатиме фінансовий ресурс на його реалізацію вже цього року.

Цікаво, що деякі місцеві органи самоврядування такий альтернативний шлях вирішення житлового питання учасників АТО вже реалізують за рахунок коштів місцевих бюджетів. Приміром, на Полтавщині затвердили програму забезпечення житлом земляків на 2017–2020 роки, згідно з якою придбання житла фінансуватиметься з трьох джерел. У такий спосіб учасники АТО, котрі перебувають на квартирному обліку, одержали можливість заплатити лише 50% від нормованої вартості житла, іншу ж половину необхідної суми надають міські та обласні бюджети. Тож, як бачимо, уважне та дбайливе ставлення окремих посадовців на місцях може пришвидшити новосілля в родинах захисників України.

Окрім розв’язання соціальних проблем населення, від подібних програм є й інша користь. Навіть попри мізерні бюджетні призначення, ті 435 млн грн, що були виділені за державною програмою на доступне житло в період з 2010 по 2014 рік, дозволили свого часу залучити в будівельну галузь понад 1,5 млрд гривень інвестицій і створити чимало нових робочих місць.

Тетяна МОРОЗ

 

Як працюватиме програма державної підтримки

Крок 1. Перевірити, чи є таке право

Право на участь у програмі матимуть ветерани АТО:

що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов та визнані такими, що мають право на доступне житло;

середньомісячний грошовий дохід яких разом із доходами членами їхніх сімей з розрахунку на одну особу не перевищує п’ятикратного розміру середньомісячної заробітної плати у відповідному регіоні.

Крок 2. Надати документи

Слід надати відповідні документи до місцевого регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву».

Перелік документів, які додаються до заяви громадянина про надання державної підтримки:

довідка про перебування на обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов (далі — квартирний облік);

довідка про склад сім’ї (форма № 3) або витяг із домової книги із зазначенням прізвищ, імен та по батькові усіх членів сім’ї, що перебувають на квартирному обліку, та їхнього родинного зв’язку;

копії паспортів дорослих членів сім’ї (сторінок, які містять останнє фото, прізвище та ім’я особи, відомості про дату видачі й орган, що видав паспорт або інший документ, який посвідчує особу, місце реєстрації, сімейний стан особи, наявність дітей, дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків або позначку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта (за наявності);

копії довідок про присвоєння ідентифікаційного номера згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів;

копія свідоцтва про шлюб (у разі його укладання);

копія свідоцтва про народження дитини (дітей);

довідки з місця роботи про обійману посаду із зазначенням терміну роботи на посаді — для працюючих членів сім’ї;

документи, необхідні для визначення середньомісячного грошового доходу на одного члена сім’ї (довідка про грошові доходи, документи, що підтверджують грошові доходи громадянина та членів його сім’ї із зазначенням їхнього розміру за останні шість місяців);

довідка про право брати участь у програмі «Доступне житло»;

заява на отримання державної підтримки.

Під час подання заяви громадяни повинні пред’явити паспорт та інші документи, копії яких додаються до заяви про надання державної підтримки.

Крок 3. Обрати квартиру

Перелік об’єктів будівництва визначається Міністерством регіонального розвитку та будівництва України і зазначений у відповідному розділі на сайті Фонду

Крок 4. Укласти договір та отримати державну підтримку

Після реєстрації заяви на отримання державної підтримки, надання всіх необхідних документів, обрання квартири в об’єкті будівництва та укладання договору про обслуговування коштів для будівництва (придбання) доступного житла громадянину необхідно буде внести кошти на свій поточний рахунок, відкритий в уповноваженому банку, в обсязі 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла та отримати державну підтримку, яка полягає в сплаті державою 50% вартості нормативної площі доступного житла.

Державна підтримка надається, виходячи з нормативної площі житла, яка становить 21 кв. м загальної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. м на сім’ю.