Про історію Боярки в клубі “Активіст” – ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
Діяльність,  Соціальна активність

Про історію Боярки в клубі “Активіст”

66666666666666666666661 лютого 2016 року в Києво-Святошинському ЦСПР відбулося перше засідання робочої групи «Історія Боярки» в рамках діяльності клубу «Активіст» (керівник – Марія Кириленко). Участь у засіданні взяли: відомий  історик Микола Кучеренко, науковець, автор багатьох статей з історії Боярки; Мар’яна Слєпова, старший науковий співробітник Боярського краєзнавчого музею;  Олег Лисенко, корінний боярчанин, історик за покликом душі;   Радислав Кокодзей, головний редактор газети «Боярка-інформ», автор низки публікацій про боярських митців; Ратибор Дев’яткін, спеціаліст з Інтернет-технологій; відомі боярські активісти Олександр Павлючик та Юлія Скочинська. До роботи групи дистанційно долучилися   Сергій Коваленко, автор багатьох книг з історичної тематики та Ганна Дика, авторка статей з історії Боярки.

Створення робочої групи – це відгук на ініціативу заступника міського голови Валерія Шульги, який на нещодавньому Громадському Форумі висловив готовність сприяти виданню збірки статей з історії Боярки. Значною мірою це результат діяльності Комісії з перейменування вулиць м.Боярка. Декомунізація, що невідворотно зачепила і наше місто, спровокувала сплеск цікавості до історії нашої малої батьківщини. Про перспективи цього починання спитаємо голову робочої групи Марію Кириленко.

«Створення групи «Історія Боярки» – це приклад того, як громадськість має реагувати на владні ініціативи. Не пройшло й тижня після того, як Валерій Володимирович озвучив свою ідею, як місцеві активісти вже зібралися на перше засідання (сподіваємося, що так само оперативно наша влада реагуватиме і на ініціативи громади). Вже перше обговорення виявило низку проблем: потрібно визначити формат видання, періодичність, об’єм, зібрати відповідні історичні матеріали. Цей процес ускладняється тим, що всі працюють, а мова йде про роботу на громадських засадах… Але є й обнадійливі новини. Боярський стартапер Ратибор Дев’яткін запропонував створити нашу боярську Вікіпедію. Вікі – це відпрацьований формат створення колективного інтелектуального продукту, майданчик для розміщення матеріалів не лише з далекого минулого, але й сьогодення. Ідей багато, вже є готові матеріали, але, як завжди, не вистачає активістів, які б змогли регулярно присвячувати певний час цій роботі. Зокрема, потрібні люди, що вміють працювати в Вікіпедії, готові виконувати редакторські функції. І, звичайно, я шукаю того, хто зміг би підхопити цю ініціативу і очолити процес творення історії Боярки і відповідно робочу групу. Наша Вікі-Боярка вже тестується, тож ми сподіваємося, що незабаром з’являться і перші  публікації. Але всі ці починання можуть бути успішними лише за умови загальної цікавості до історії Боярки. Запрошуємо всіх бажаючих долучатися до цього цікавого напрямку громадської роботи. Слідкуйте за нашими новинами на «Боярському земляцтві» (Фейсбук)».

image_pdfimage_print