Лікувальна фізкультура у Києво-Святошинському ЦСПР - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Лікувальна фізкультура у Києво-Святошинському ЦСПР - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Лікувальна фізкультура у Києво-Святошинському ЦСПР

IMG_20160228_141127513_HDRУ Києво-Святошинському ЦСПР діє кабінет фізичної реабілітації. Заняття на різноманітних тренажерах та масаж абсолютно безкоштовні для учасників АТО та членів їх сімей.

Приємно спостерігати, як у Центр реабілітації на заняття з лікувальної фізкультури та на сеанси масажу учасники АТО приходять з дітками та дружинами. Сімейні відвідини зміцнюють емоційний зв’язок між членами родини, сприяють згуртованості, кращому взаєморозумінню, сприяють морально-психологічному комфорту.  Також по суботах працює група взаємодопомоги, яка складається з жінок учасників АТО,  які успішно опановують техніки масажу. Крім цього, на відвідувачів чекає тепле спілкування, духмяний чай та невимушена атмосфера.

 На базі Центру діє також група ЛФК,  в якій жінки зміцнюють здоров’я, працюють над профілактикою захворювань, збереженням загальної фізичної працездатності та зміцненням м’язів.

 У будь-якому віці корисно відвідувати сеанси масажу, щоб отримати позитивні емоції та покращити своє здоров’я. Користь масажу неможливо переоцінити: він діє на різноманітні системи та органи людини, цілеспрямовано змінює їх функціональний стан, сприяє відновленню нормальної діяльності організму. Як метод функціональної терапії масаж використовують у різні періоди реабілітації дорослих та дітей. Масаж – це сукупність прийомів, механічної та рефлекторної дії на тканини і органи у вигляді розтирання, тиску, вібрації, що проводяться безпосередньо на поверхні тіла людини руками і спеціальними апаратами з метою досягнення профілактично-лікувального ефекту. Масаж допомагає зняти судоми, відчуття дискомфорту та дратівливість, покращує стан імунної системи і допомагає відновленню пошкоджених м’яких тканин за рахунок збільшення циркуляції крові у пошкоджених ділянках тіла, а також ліквідує набряки кінцівок, покращує тонус м’язів і допомагає запобігти їх атрофії у випадку вимушеної бездіяльності.

Поруч із масажем у ході реабілітації використовують фізичні вправи, які підвищують загальний тонус організму, покращують настрій, позитивно впливають на психоемоційний стан, активізують діяльність серцево-судинної, дихальної, травної та інших систем організму, стимулюють обмінні процеси. Фізичні вправи  зміцнюють м’язово-кістковий апарат, відновлюють й зберігають функції суглобів, розвивають рухові якості, виправляють дефекти постави.

У кабінеті фізичної реабілітації ЦСПР можна знайти наступні тренажери та інше спеціалізоване знаряддя.

Масажне крісло – надає можливість у зручний час отримати оздоровчий масаж та має незаперечну перевагу: з його допомогою можна одночасно проводити декілька видів масажу і одразу впливати на різні ділянки тіла.

Тренажер «орбітрек» – імітує ходьбу на лижах, дає навантаження на різні групи м’язів, а не лише на ноги, допомагає схуднути, піднімає загальний тонус м’язів, зміцнює організм, підвищує аеробну здатність. При тренуванні на «орбітреку» працюють м’язи ніг, сідниць, стегон, рук, плечей, грудей, спини. Тренажер поліпшує координацію руху.

Тренажер «гіперекстензія» – вправи на цьому тренажері тренують розгиначи спини, задіюють великі та малі сідничні м’язи, зміцнюють м’язовий «каркас» хребта, що суттєво знижує ймовірність травм.

Велотренажер – зміцнює серцево-судинну та дихальну систему,  сприяє в боротьбі з зайвою вагою, покращує розумову діяльність.

Шведська стінка – дозволяює робити вправи на оздоровлення хребта; основною ефективною вправою є вис на турніку для виправлення хребта.

Гімнастичні палиці – допомагають зміцнити м’язи рук та плечового поясу, збільшити розмах рухів у нахилах, поворотах. Використовуються для розвитку кисті та стопи, зміцнюють м’язи спини та живота, формують гарну поставу.

Гантелі – сприяють нарощенню м’язів, прискорюють метаболізм, поліпшують поставу, зміцнюють серцево-судинну систему, знижують рівень стресу.

Гімнастичні м’ячі –  покращують роботу органів дихання, серця, дозволяють розвинути рівновагу і гнучкість, виправити дефекти постави, зняти напругу з попереку, суглобів та хребта.

Диски для обертання – зміцнюють усі м’язи спини і живота, тренують серце, спалюють калорії.

Степ-платформа – сприяє укріпленню м’язів стегон та зменшенню  жирових відкладень на стегнах та сідницях, також використовується як кардіо-розминка.

Степпер – ходьба на місці, що приводить у тонус м’язи нижніх кінцівок, уникаючи перевантаження колінних суглобів.

Оксана ТКАЧЕНКО,  реабілітолог ЦСПР

Статистика – серпень 2015 – березень 2016 року:

учасники АТО – 19; відвідувань 115

 дружини – 14; відвідувань 122

діти – 12; відвідувань 138

Графік роботи:

Понеділок: 15:00-20:00

Чертвер: 15:00-20:00

Пятниця: 15:00-20:00

Субота: 9:00-16:00