Солдати повертаються із зони АТО з почуттям провини - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення Солдати повертаються із зони АТО з почуттям провини - ЦСПР. Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення

Солдати повертаються із зони АТО з почуттям провини

75_mainПсихолог розповів про особливості посттравматичного синдрому серед бійців

Солдати повертаються із зони антитерористичної операції з нав’язливим почуттям провини і героїзацією минулих подій. Про це розповів соціальний психолог Олег Покальчук.

“Що стосується бійців АТО, то для них характерні флешбеки, спогади. Вони повертаються і постійно відчувають “день бабака”, нав’язливі ідеї з почуттям провини, – каже психолог. – Те, що зараз відбувається – це класичний пошук винних. Люди, які були на війні, не завжди є військовими. І масштаб військового завдання деколи пояснити їм складно”.
Покальчук також зазначає, що для солдатів АТО характерне жорстке розділення життя на “чорне та біле”. “Стрес підстьобує всі рецептори, функції організму для того, щоб людина вижила. Коли вона повертається в спокійну обстановку, вона все бачить більш виразно, ділить світ на чорне і біле, для неї немає напівтонів. Людина виносить звідти (з зони АТО – ред.) героїзацію того, що вона зробила. Тут її оцінять, але через кілька днів забудуть”, – пояснює експерт.

Саме тому, за його словами, зіткнення військових зі звичайними людьми вдома є для них вкрай складним випробуванням. “Зіткнення з цивільним населенням – найскладніша частина стресу, саме посттравматичний синдром”, – зазначає Покальчук.

Для того, щоб допомогти пережити людині повернення з війни, необхідно, за словами психолога, давати їй відчуття людського тепла, частіше обіймати. “При всьому пафосі стресу доросла людина стає трохи дитиною”, – підкреслив Покальчук.